неделя, 27 октомври 2013 г.

Есенен омлет

    Както знаем, има ястия, които могат да се приготвят само в определен сезон. Този пъстроцветен омлет е точно такъв случай.



    По нашите пазари зелени домати се намират единствено през есента. И макар да е идеален за бърза вечеря, само веднъж годишно имаме удоволствието да се насладим на вкусния омлет - в деня, посветен на Царската туршия. Просто само тогава купувам зелени домати. Винаги остава по нещо от продуктите. Единствено доматите се чудех какво да ги правя и обикновено ги добавях към борш-супа. Но преди няколко години, след целодневни туршиени подвизи, нямах никакво желание да се занимавам с готвене. И приготвените за супа зеленчуци заминаха в тигана, гарнирани с няколко яйца. Това беше внезапно решение, което станало правило за всяка следваща година. Получи се ястие, което нарекохме

Есенен омлет




          2 - 3 средно големи зелени домата
          3 - 4 средно големи картофа
          3 - 4 големи червени чушки
          1 стрък праз лук
          4 яйца
          магданоз
          олио
          черен пипер
          сол

    Сваряваме обелените, нарязани на едри кубчета, картофи до полуготовност. Чушките и лука запържваме в горещото олио до омекване. Прибавяме нарязаните на дебели лунички домати. Необходимо е честичко да се разбърква, за да не загорят зеленчуците. След 15-20 мин. прибавяме отцедените картофи, овкусяваме с черен пипер и сол. Когато всички съставки са готови, заравняваме повърхността на ястието и заливаме с предварително разбитите яйца.



    Оставяме омлета още няколко минути на котлона. За колорит, аромат и свежест преди сервиране украсяваме със стръкчета магданоз, няколко чери доматчета или нарязан на кръгчета обикновен червен домат.


    Ще се видим пак ...


12 коментара:

  1. Знаеш ли, Албенче, идеше ми да кажа "ааа, аз не обичам много-много зелени домати". Но сега като гледам и като се замисля как добре ще подхожда киселкото в тях на плътния омлет, и се размечтах. :)
    Пре-крас-но! :)
    Сърдечни поздрави и благодаря за идеята, вкъщи сме любители на омлетите! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, тази комбинация се оказа наистина доста вкусна. Пък е и засищаща :) Опитайте, ще се радвам, ако ви хареса.
      Хубава вечер и поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Албенче, интересно хрумване!
    Аз не обичам зелено -доматена туршия, но съм експериментирала , като печен на грил и комбиниран с котидж сирене на препечена филийка, и сладко от тзелени доматчета, естествено :) и тъй като имам градина с домати, които не искат вече да зреят ще пробвам твоя омлет.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харесва ми твоят експеримент с печен на грил зелен домат - догодина определено това ще пробвам и аз. А сладко от зелени доматчета все се каня да направя, но така и не съм стигнала до него. Пак догодина си обещавам да бъде, пък ще видим :)
      Хубава седмица, Бети!

      Изтриване
  3. Бени,ако нещичко е останало(едва ли:),но да си направя устата.....),обади ми се!!!!!!!Спорна нова седница!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, вярно, вече свърши, то един тиган омлет май не е кой знае колко много :) Но ще те почерпя с нещо друго, дано ти хареса :)
      Спорна седмица и от мен! Поздрави!

      Изтриване
  4. Много е пухкав и с дъх на есен,Албенче!Превъзходно,бързо ястие!Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено е с дъх на есен, Роси! Всеки сезон поднася свои идеи :)
      Приятна и все още топла вечер!

      Изтриване
  5. Албенче, като пано е. Много апетитно изглежда и съм сигурна, че е много вкусно. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Омлет-картинка, Танче :) А пък и вкусна - тона си е добра комбинация!
      Поздрави и приятна седмица!

      Изтриване
  6. Обожавам зелени доматчета на туршия, но досега не съм ги пробвала на нищо друго. За пръв път виждам подобна идея и много интересно звучи. Харесва ми колко е колоритно, колко различно и вкусно е това прекрасно есенно предложение. СТрахотна идея! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази идея дойде от чудене как по-бързо да направя нещо за хапване :) Нали знаеш, Кате, че в такива моменти услужливо се появяват хрумки, които успешно разнообразяват познатите решения :)
      Красива есенна седмица и на теб!

      Изтриване

Вашият коментар ...