сряда, 30 януари 2013 г.

Содена питка

    Идеята да публикувам тази простичка рецепта за содена питка ми хрумна преди няколко дни след като моята голяма дъщеря се обади да ме пита как да я направи. Беше записала какво е продиктувала баба й, но нещо се беше объркало. Е, щом можем да стопим разстоянията само с едно кликване, нека процедурата е нагледна. 


2 яйца
400 гр. кисело мляко
1 каф. л. сода бикарбонат
2 суп. л. олио
1 каф. л. сол
ок. 600 гр. брашно
парченце масло, няколко капки зехтин, няколко капки прясно мляко, няколко капки оцет

    Пресяваме 500 гр. от брашното в съд за месене. Другото брашно ще добавим при месенето, ако е необходимо, тъй като количеството зависи от големината на яйцата и гъстотата на киселото мляко. Правим кладенче в средата, в което слагаме солта, олиото, 1 яйце и белтъка от другото яйце. Разбъркваме содата (предварително изгасена с оцет) в киселото мляко докато шупне и прибавяме към брашното. Омесваме меко тесто. Докато тестената топка си "почива" намазваме тавичка с диаметър ок. 25 см. с маслото и включваме фурната да загрее до 200 °С. Отделяме малко тесто за украсата, прехвърляме питката в тавичката и я разстиламе леко към краищата. От отделеното тесто, доомесено с още малко брашно, за да стане по-твърдо, правим украса, прилепваме я с малко вода към питката и я намазваме я със зехтина. Разбиваме жълъка с прясното мляко и цялата питка глазираме с тази смес. Надупчваме с вилица на няколко места, за да диша и пъхваме питката в горещата фурна. Печем 30-40 мин. Когато е изпечена напръскваме питката с вода и я завиваме в кърпа.
 
 
    Направихме си топла, пухкава и вкусна питка. Освен това спокойно може да се реже на равни парчета (за да няма сърдити), да намажем с масло и с малко сирене и шарена сол да си доставим удоволствие от домашния хляб.

   

     И в допълнение чаша чай от изсушени билки .




    Винаги, когато правя тази питка си спомням за една приказка - дядо ни я разказваше. И докато хапвате - чуйте я ...

     И следващата прекрасна приказка


    Приятна вечеря!

Ще се видим пак ...

вторник, 15 януари 2013 г.

Семейна Коледна торта

     Започва нова година. Коледа мина, но у нас все още има украса и лампичките светят. Навън е студено и снежно, в къщи е топло и светло, т.е. класически момент за зимна торта. 

   Тази торта беше кулминацията на сладките коледни приготовления. Нищо сложно - пандишпанов блат, лек крем и снежно бял фондан. Бях измислила как ще изглежда още месец преди празника, но внезапно активно участие взе и моят мъж. Така тортата получи името си - Семейна Коледна торта.


Пандишпанов блат 

6 яйца
1 ч. ч. захар
6 с. л. брашно

    Отделяме белтъците и жълтъците. Разбиваме белтъците със захарта на пухкав твърд сняг. Прибавяме последователно жълтъците и внимателно разбъркайте. Добавяме пресятото брашно. Сместа изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно кръгла форма за торта с диаметър 24 см. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна. Първите 15 мин. фурната не трябва да се отваря. Блатът е готов когато се отлепи от стените на формичката.

Крем

500 гр. течна сладкарска сметана
1,5 пактечета от 125 гр. крема сирене
1 пакетче желатин на д-р Йоткер
100 гр. прясно мляко

    Желатинът приготвяме според инструкциите на опаковката. Леко затопляме прясното мляко и разбъркваме добре в него крема сиренето. Прибавяме разтопения желатин. Сметаната разбиваме с миксер и прибавяме желатиновата смес. Внимателно разбъркваме и поставяме в хладилника за около 20 мин. - да започне желирането. Разбъркваме един-два пъти.

Сглобяване на тортата

    Разрязваме внимателно блата на три хоризонтални платки. Поставяме първия блат във формата. Намазваме с половината от крема, поставяме втората платка, пак крем и накрая третата платка. По желание платките може да се сиропират с по  4 - 5 с. л. компот от праскови или захарен сироп. Но ако блатът е много пухкав, бих ви посъветвала да прескочите сиропирането. Покриваме тортата с фреш фолио и я оставяме в хладилника за 12 часа.

Маслен крем  

125 гр. масло
250 гр. пудра захар
2 с. л. прясно мляко

    Към пресятата пудра захар прибавяме млякото и маслото. Разбиваме с миксера на гладка смес.
   Намазваме тортата с масления крем от всички страни, като повърхностите трябва да направим оптимално гладки. На някои места кремът става повече, на други почти прозира, но щом получим задоволителен резултат връщаме тортата в хладилника.

    И сега настъпва най-приятната част. За мен това е момент на удоволствие, примесено с малки въпросителни и понякога свързано с промяна на дизайна в крачка. В някои случаи просто се налага да сменя решението си за крайната визия на тортата, т.е. има да направя още доста фигурки, за да стигна до майсторството. Но при приготвянето на тази коледна торта всичко беше по план. И така - имаме готова торта от светли пандишпанови блатове и бял лек крем - нали е зима! Продължаваме ...
    Приготваме детайлите - аз използвах готов червен и зелен фондан. Разточваме белия фондан и старателно го поставяме върху тортата. Заглаждаме, изразвяме излишното и сме готови да подредим украсата. Завързваме червената панделка и готово!


    Междувременно в процеса се включи и мъжът ми. Когато тортата беше само с бял снежен фондан, поставена на ярко червената чиния, той реши, че върху нея уютно ще се настани един не много срещан персонаж, но без който неуморният старец Коледа едва ли би се справил. Ето я - жизнерадостната Баба Коледа!



    Така се получи нашата Семейна Коледна торта









    
    Накрая искам да ви покажа и един коледен кекс за мила приятелка. Пожелавам на нея, на съпруга й и на двете й дъщери прекрасна година, изпълнена с радост, творчество и усмивки! Пожелавам й и по-чести срещи с мен!

    Честита Нова година и на всички вас!


    Ще се видим пак ...