сряда, 24 юли 2013 г.

Торта за мен




 Торта за моя рожден ден.


 С нежен аромат на рози и фина захарна дантела.


С пухкав крем от маскарпоне, сметана и малини.


С цветя, усмивки, пожелания.


 И подаръци.

 

Благодаря за обичта!

    Ще се видим пак ... 

петък, 12 юли 2013 г.

Доматена супа

    Спокойно бих могла да кажа, че в менюто ни всеки ден има супа. Отсъствието ѝ е пренебрежимо малко. Вкъщи всички обичат супа. Топла, студена, зеленчукова, месна - няма значение, важното е да е в наличност. Понякога дори замества закуската! Особено са ценени тези супи, които са хубави и току-що махнати от котлона, и извадени направо от хладилника. Днешното предложение е точно такова.


    Когато се омъжих, супите са едно от първите неща, които започнах да приготвям сполучливо. Тогава имах немалко провали с готвенето. С десертите и тортите беше лесно - много обичам сладките изкушения и ако не майстор, бях поне на нивото на калфа в сладкарството. Обаче с истинската храна нещата стояха по съвсем друг начин. И на помощ се притече най-добрият учител - мама. Започнахме с лесни и вкусни неща като тази доматена супа.



ДОМАТЕНА СУПА


700 - 800 гр. домати
1 голяма глава лук
2 супени лъжици ориз
1 супена лъжица брашно
магданоз
олио
сол

 

    В около 2 литра вряща вода сипваме нарязания на ситно лук, ориза, олиото и солта. След десетина минути прибавяме доматите - половината нарязани на дребни кубчета, а останалите настъргани на доматен сос. След около 20 мин. приготвяме рядка каша от брашното и малко вода, прибавяме я бавно и с непрекъснато бъркане към супата. Оставяме да ври още десетина минути, поръсваме с нарязания магданоз и сервираме.  Максимално изстудена тази доматена супа чудесно охлажда в горещите летни дни.


    Ако правите първи стъпки в готварството или искате да хапнете нещо бързо приготвено и вкусно, опитайте.

    Ще се видим пак ...

вторник, 9 юли 2013 г.

Пожелание за една приятелка

    Приятелка, рожден ден, подарък. Темата не ме затрудни, тя просто е единствена за Красимира. Но няколко пъти промених цялостната визия. Крайният резултат ме зарадва, надявам се, че хареса и на рожденичката.

    Битието на Краси е изцяло предопределено от театъра. Тя работи в един от най-емблематичните софийски театри, съпругът и дъщерите ѝ са свързани с театралното изкуство. Какъв да бъде подаръкът за рождения ѝ ден, освен обвързан с театъра?! Не исках  напълно да повтарям класическите символи и затова избрах тези, носещи весело настроение, маски. И, разбира се, билетът, осигуряващ най-доброто място за моята приятелка  в театралната зала на живота.



    В изработването на подаръка вложих всичките си добри чувства към Краси. Не можех просто да купя някакъв предмет. Направих тази кутия с пожелание тук да намерят място поне част от най-хубавите ѝ спомени. 



Но сега в кутията е скрита сладка тайна. Един класически сладкиш. Неустоим. 

Агнеса.





250 гр. меко масло
2 чаени чаши пудра захар
2 чаени чаши орехи
1 чаена чаша брашно
5 яйца
1 чаена лъжичка лимонов сок

    Нарязаното на парченца меко масло разбиваме с 1 чаена чаша пудра захар. Прибавяме счуканите орехи и брашното. Разбиваме на сняг белтъците с 1/2 чаша пудра захар и ги прибавяме към сухата смес. Разбъркваме внимателно и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно тава (диаметър 30 см.). Печем 20 - 25 мин. в предварително загрята до 180 градуса фурна. Готовият блат трябва да има приятен бежов цвят. Оставяме да изстине напълно.
    За глазурата в сух съд разбиваме на котлона 5-те жълтъка, прибавяме 1/2 чаена чаша пудра захар и лимоновия сок. Бъркаме енергично до сгъстяване. Получава се плътна пухкава смес. Намазваме равномерно ореховата основа. За да изсъхне глазурата, сладкишът трябва да престои поне 12 часа или да са постави в загрята до 50-60 градуса фурна на горен реотан.


Всяка пастичка украсих с маска от фондан. Оцветих ги в багрите на кутията.





Честит рожден ден, Краси!




 

Пожелавам ти здраве, усмивки и щастливи емоции! 

Пожелавам ти търсене, увереност, цветове, уют!

Пожелавам ти интуиция, въображение, още една стъпка напред, проникновение!



 

Пожелавам ти чудесна година!




    Ще се видим пак ...