събота, 29 март 2014 г.

Брезен - Marzec - Март

    Много, много отдавна нашите прадеди наричали месец март с името брезен. След студените сечень и люти, земята се пробуждала от зимен сън. Дните започвали да растат, дървета се покривали със свежи пъпки, пролетни цветя надничали сред останалите миналогодишни листа. Топъл вятър изсушавал земята и затова често на месеца казвали сухи. Плахи, но нетърпеливи да се покажат, слънчевите лъчи се промъквали сред цъфтящите клони на красивите бели брези и семплите им съцветия като дъжд надвисвали над земята. 
  

    Брезите били вестоносци на наближаващата пролет, символ на прераждането и месецът на пролетното равноденствие бил кръстен с тяхното име.




    Едно от значенията на името на брезата е "ясен, блестящ" и олицетворява не само изящния ѝ външен вид, но и излъчването от вътрешността на дървото. Според славянските вярвания брезата е пазителка на дома и защитава от зли духове. Върху нея при буря не пада гръм и затова във всеки двор трябва да има посадено дърво. Красивата бреза е дърво със силно енергийно въздействие и помага за душевното равновесие и бързо възстановяване след боледуване. Брезовият сок се пие без обработка и пречиства организма от вреди вещества. Чаят от брезови листа се ползва при простудни и бъбречни заболявания, различни тинктури от брезови пъпки помагат при лечение на рани, кожни заболявания, артрити. А брезовата кора славяните използували като бял лист, за да рисуват върху него. Цветът на кората се дължи на вещество, което е единственото бяло багрило, съществуващо в природата. Кората на брезата отразява слънчевите лъчи и през лятото не се нагорещява. Като белите дрехи на славяните.



    Отдавна наричали времето на пролетното равноденствие с името брезен и отдавна първият от месеците, чийто славянски названия били забравени, бил март. В полския език, основно съхранил старите им имена, от XVI в. месеца изписват подобно на името му от Римския календар - marzec.


    През marzec - март избрах да представя един познат в полската кухня сладкиш. Нарязан на пастички, макар и да няма нищо общо с брезите, ми напомня за брезен и брезовата кора.

СЛАДКИШ С МАКОВО СЕМЕ




     Продукти за тестото:

          3 кафени чаши брашно
          2 кафени чаши прясно мляко
          2 кафени чаши захар
          1 кафена чаша маково семе
          1 кафена чаша олио
          1 бакпулвер



 
     Продукти за глазурата:

          6 супени лъжици захар
          5 супени лъжици прясно мляко
          2 супени лъжици какао
          1/2 малко пакетче масло




    Смесваме захарта, маковото семе, прясното мляко и олиото. Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера и разбъркваме до получаването на гъсто кексово тесто. Изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка с размер приблизително 25 см. на 40 см. Печем в загрята до 180 градуса фурна около 20 мин. или до зачервяване на сладкиша. 
    Смесваме продуктите за глазурата върху топъл котлон, разбъркваме до хомогенност, като внимаваме сместа да не завира.
    Върху изстиналият сладкиш равномерно разпределяме леко охладената глазура. Оставяме сладкиша да почине за половин час и нарязваме на пастички.




    Често в Полша в тестото се слагат сушени плодове, ядки или парченца ябълки. Но без добавки повече ни харесва. Познавам този вкус от детството си. Майка ми правеше маков сладкиш всеки пък, когато успееше да се снабди с маково семе, което липсваше по нашите магазини. Сега може да се купи във всеки хипермаркет и често го приготвям. Но когато ме почерпи майка, пак е най-вкусен. Може би заради буркана, в който пази черните семенца? Или пък заради твърдото ми убеждение, че това е една от нейните специални рецепти ...





    Ще се видим пак ...



16 коментара:

  1. Откъде да започна, Албенче... Толкова неща ми изплуваха сега в ума след публикацията ти.
    Благодаря за интересната информация, не знаех! Но вече с още по-голямо основание ще казвам, че съм пролетно бебе (винаги съм настоявала за това) - защото март месец е предвестник на пролетта, а не на зимата...
    Размечтах се и за желаната къщичка един ден, за моето си семейство. И вече знам - в двора си ще имаме бреза. :)
    Сега за сладкиша... Определно и на мен ми заприлича на бреза с тези контрстиращи си светли и тъмни цетове. :) Със сигурност е много вкусен, трябва да поправя пропуска си - не съм опитвала. Да поздравиш майка си, виж как хубаво те е вдъхновила.
    Прегръдки, Албенче, извинявай за разточителството...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, обичам разговорите, затова никакво разточителство не забелязвам, даже много ми е приятно :) Особено когато за мечти са приказките, това е част от вълшебството на живота ...
      Част от информацията за брезата знаех, но и за мен беше много интересно да науча нещо в повече, защото това наистина е красиво и притегателно дърво :)
      А ако направиш този сладиш, сигурна съм , че ще ти хареса - лек и с интересен вкус, който ме придава мака.
      Слънчева и усмихната седмица! Поздрави!

      Изтриване
  2. Благодаря ти за интересната информация.Щастлива съм,че имам бреза в двора на къщата ни,благодарение на свекърва ми.Винаги съм знаела,че има хубава символика,но сега ще се наслаждавам на красотата на брезата още повече.С удоволствие ще очаквам да ми гостуваш, на кафе с любимия ни маков сладкиш,под нежната сянка на върбата.Целувки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря за поканата! С удоволствие я приемам :)
      Знам колко е приятно във вашия двор под брезата - на кафе и дълги приказки :)
      Целувки и от мен!

      Изтриване
  3. В града, в който съм родена и отраснала, казват, че името му идва от брезовите горички - Брезник. Но не знаех, че брезата е такова енергийно дърво. Интересно ми бе да прочета, Албенче! А сладкишът много напомня на брезова коричка, с тези черни точици и звучи много, много вкусно. Поздрави и хубав последен ден от март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, не съм била в Брезник, а много пъти съм чувала за него :) Провокираш ме да си намисля разходка към този край, и без това отдавна ми се иска :)
      Поздрави и за теб и пожелания за хубав ден!

      Изтриване
  4. Ех, как хубаво разказваш... и подслаждаш! Сладкиша наистина напомня брезови корички. Много красива публикация, Албенче! Прекрасна да е и новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :)
      Чудесна, слънчева седмица и на теб!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Албенче, толкова ми беше приятно да прочета всяко изречение...Потънах в един свят, приказен, свеж, зелен, пролетен, усетих нежния шум на вятъра в безброй брезови реси.... Винаги когато пътувам или се озова в гора погледът ми се спира и задържа с удоволствие на брезовите дръвчета.Дали защото много обичах като дете руските приказки, а там винаги присъстват брезите, дали заради необичайната кора на дървото с тези симпатични "очички" или нежния шум на трептящите листенца, които като безброй малки огледалца препращат слънчевата светлина...

    Сладкишът ти изглежда вкусен! И аз много обичам мак и тези дни съм на макова вълна....
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много се радвам, че съм предизвикала толкова хубави емоции! И аз много обичах руските приказки и голяма част от тях помня и до днес :) Права си, брезата е прекрасно дърво, което винаги приковава погледа и събужда позитивните сили у хората!
      А сладкишът наистина е вкусен! У нас винаги бързо-бързо изчезва :)
      А сега отивам да разгледам твоята макова вълна :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Албенче, много интересно и вкусно подсладено. Страхотна си и знаеш, че винаги ми е много приятно да чета публикациите ти. Омагьосват ме. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А пък ти си толкова мила, Танче :) За мен е много приятно да напиша част от нещата, които ме впечатляват и вълнуват, а пък е истинско удоволствие да разбера, че впечатляват и вълнуват и хора като теб :)
      Желая ти чудесна слънчева седмица! Сърдечна прегръдка и от мен!

      Изтриване
  7. Албенка,много благодаря за споделените интересни неща за брезите!У дома също имаме,аз много харесвам това дърво-някак много грациозно и ефирно е.Сладкишът ти много ми допада и снимките са толкова добре стилизирани,поздравления!Хубава нова седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Роси, толкова е хубаво това "у дома имаме бреза"! Бих искала всяка сутрин да мога да излизам на двора между зелени дървета и пъстри цветя ... Черпя те с парченце маков сладкиш и чашка кафе ... под брезата :)
      Хубава седмица и на теб! Поздрави!

      Изтриване
  8. Брезата е любимото ми дърво и ми беше приятно да прочета още интересни неща за нея. Срещу кухнята в блока, в който живея има бреза, така че през цялата година ѝ се наслаждавам и слушам гугукането на гълъбите, които вече 3 години правят гнезда и отглеждат рожбите си в нея! :)
    Албенче, предлагаш много вкусен сладкиш и много добре те разбирам какъв приятен спомен е от майка ти!
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Това е прекрасно, Тили! Да имаш такава мила компания! Точно пред един от моите прозорци има бъзово дърво и е страхотно през сезоните да го виждаме потънало в зеленина и цвят или обсипано със сняг! Представям си колко е хубаво сутрин да видиш брезата и да чуеш птичетата на нея! :)
    Желая ти хубава седмица, Инче, изпълнена с птича песен!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...