сряда, 2 април 2014 г.

Канелени кексчета със сини сливи

    Пролетното чистене ... Критична фаза в ежедневието ни, когато цялата къща вихрено се завърта, обхваща ме абсолютно обсебващото желание за преобразувания и напълно нералистичното решение, че всяко малко и голямо нещо трябва да бъде докоснато с вълшебна почистваща пръчица. Първо настъпва пълен хаос, образуват се какви ли не купчини и купчинки за разпределяне на "да прегледам", "да прибера", "да дам", "да изхвърля", "много да си помисля" и, разбира се, неизбежната "всъщност това може и да потрябва - засега ще си го запазя" ...  После се очертава план за действие и малко по малко се вижда успешното му приключване. Накрая с удовлетворение установявам как "къщата блести като нова"! Единственият проблем е, че неминуемо вълшебството на почистващата пръчица не е вечно и минало, не минало време и пак трябва да влезе в употреба ... Но това всички си го знаем! Все пак хубавото е, че и в този период има време за ароматни вкусни моменти.


    Еуфорията по разчистването включва и фризера. Там все още има замразени плодове и сега е времето на усиленото им използване, та да се отвори място за тазгодишните партиди. Този път използвах последното пликче със замразени сини сливи.


КАНЕЛЕНИ КЕКСЧЕТА СЪС СИНИ СЛИВИ




          3/4 чаена чаша захар
          1 1/2 чаени чаши брашно
          1/4 чаена лъжичка сол
          1 бакпулвер
          1 яйце
          1/4 чаена чаша олио
          3/4 чаена чаша прясно мляко
          2 пакетчета ванилия
          12 половинки размразени сини сливи

    Смесваме захарта, пресятото брашно и солта. В друга купа разбиваме захарта и яйцето до кремообразна смес. Прибавяме на части брашнената смес, олиото и прясното мляко, като ги редуваме два-три пъти. Добавяме ванилията. Тавичката за мъфини намазваме с масло и поръсваме с брашно. Напълваме всяко гнездо със значително гъстата смес до около 1/2 от обема му. На повърхността на кексчета без да притискаме поставяме по половин синя слива. Сливите трябва да се размразят бавно в хладилника, за да се запази твърдостта им. Преди поставянето им леко се подсушават. Печем в загрята до 180 градуса фурна около 15 - 20 мин. Оставяме тавата да се охлади 10 мин.



    За поръската смесваме 2 супени лъжици кристална захар с 1 чаена лъжичка канела. Разтопяваме 30 гр. масло и намазваме обилно всяко кексче. Поръсваме с канелената смес.




    Сред цялата лудница на завихрената ми къща черпих с тези кексчета две приятелки-съседки, наминали на по кафе. Обещах да дам рецептата (адаптирана от тук). А после домочадието изпразни останалите гнезда от тавичката.




    Ще се видим пак ...

 
 



14 коментара:

  1. Ше ми допаднат тези кексчета със сигурност. Аз не можах да замразя сини сливи и ми липсваха, но затова пък се радвам на малини и боровинки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, това действително е много добра рецепта за кексчета. Опитай с малини или боровинки :) При мен още се намират малинки и смятам следващия път на тях да обърна внимание :)
      Хубав ден! Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудесни кексчета,Албенче!Заслужена награда след толкова изморителното пролетно почистване!С пожелание за ден с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Роси, съвсем заслужено :) Но тъй като това е един дълъг процес (май дори непрекъсваем :)), се очертават още награди :)
      Усмивки и на теб! Поздрави!

      Изтриване
  3. Албенче, какви красиви кексчета си направила и вкусни и ароматни. Определено аромата на сливи ще съблазни всеки по това време на годината, където все още няма такива плодове:))) . Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, прекрасен аромат, който е приятен винаги :) А пък и са и вкусни - пухкави и леки!
      Хубав слънчев ароматен ден, Кате!

      Изтриване
  4. Твоята вълшебна пръчица дали изпълнява и чужди поръчки? За почистане? :))
    А може и за кексчета ;) Обожавам сладкиши със сини сливи, а тези миньончета са просто мечта.
    Поздравления за идеята, Албенче! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Снежи, ако тази пръчица сколса да свърши всичката работа вкъщи, нянам нищо против да я изпратя и на друго място :) Но май доста ми е трудно да определя конкретен срок ... Но знам, че преснички сини сливи ще има със сигурност след пет месеца, така че ще се подредят нови кексчета за хапване :)
      Хубав и слънчев ден ден, Снежи! И усмивки!

      Изтриване
  5. Албенче, все любими неща си вмъкнала в тези кексчета... Страхотни са! :)
    С удоволствие се черпя с едничко виртуално (пък и нали вече няма реално от тях) и ти желая чиста пролетна душа! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Гери :)
      Мерси за пожеланието!
      Аз ти пожелавам чудесна априлска вечер!

      Изтриване
  6. Вкусна идея! Дали ще станат с изцедени сливи от компот? Ще пробвам! Каквото и да излезе, няма да се хвърли!
    Албенче, успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Тили :) Аз мисля, че ще станат :) И в натурален вид, и в сладкиши, или пък на сладко - този плод е великолепен! А иначе и вкъщи така ме успокояват понякога "Нали няма да остане без да се изяде, тогава какво мумислиш" :)
      Хубава вечер, Тили!

      Изтриване
  7. Албенче, не мога да ги подмина и да не си грабна поне едничко. Страхотни са,а като си представя и аромата ммм. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Танче! Надявам се да са ти харесали :)
      Хубава, ароматна седмица! Поздрави!

      Изтриване

Вашият коментар ...