четвъртък, 9 април 2015 г.

Крехки дантели / Delicate lace

    Много се проточи зимата тази година! Заигравките на Баба Марта с топли и студени вълни разбирам, това са си типични прояви и сме им свикнали. Но април .... Малко попрекали момчето! Явно се налага да изцедим последните капчици търпение и да устоим на капризите му. Какво пък, всеки с особеностите на възрастта си - един, защото е баба, друг, защото е тийнейджър ... Останалите ще се опитаме да бъдем мъдри и да заложим на вярата, че все пак и на нашата улица ще изгрее слънце ... И синоптиците така обещаха!

    Хубавото в цялата тази напрегната (не само заради времето!) обстановка е, че предстои прекрасен празник - Великден! Цели четири дни, в които имаме чудесна възможност да се опитаме да успокоим страстите и да се отдадем на позитивни усещания! Някои ще стегнат куфарите и ще потърсят спокойствие на близки и далечни дестинации. Други ще се отправят към вилите и родните места, за да разтворят прозорците на самотните къщи и да почистят запустелите дворове. Трети ще обиколят моловете в опознаване на тенденциите за пролетния моден сезон. Значителна група в най-широк възрастов диапазон ще изпълни градинките и парковете. А пък традиционалистите ще подреждат пролетни салати, ще пекат агнешки специалитети, ще месят ароматни козунаци и ще боядисат една - две кори пъстроцветни яйца. Четири дни, в които ни очаква празнична еуфория и обещано слънчево време!
    
    Всъщност ние вече празнуваме. Подготовката отдавна е започнала, а нали и тя е част от празника. Още миналата седмица агнешкото е поръчано, яйцата са купени, правих тренировка с козунаци по рецептата на Роси (за пореден път, защото са фантастични!), имам и купа с великденски сладки. Но седмици преди това се занимавах с великденската украса. Седях си нощ след нощ в мъничкото ми ателие и дупчих яйчени черупки, очертавах бели контури, подбирах цветни мотиви и нанизвах панделки.


    От няколко години белите дантелени черупки са предвеликденската ми страст. Процесът на изработването им никак не е лесен и отнема много време. Но уморителното нощно будуване е възнаградено всяка сутрин, когато първия ми поглед се пълни с красивия резултат.


    Когато започнах да правя ажурни яйца, смелостта ми стигна само да пробия дупчици и да изрисувам около тях и върху самата черупка бели контурни очертания. С времето увереността ми растеше и дантелата вече става все по-богата.


Изяществото на крехките дантелени черупки прекрасно се съчета
с омайващия аромат на нежните бели фрезии.




Бяла порцеланова купа с няколко дантелени черупки.
Наситен аромат на свежи цветя и цъфнали върбови клонки.
Композиция, напълно достатъчна за елегантна украса на дома ни по великденските празници.




    Още миналата година имах идея да съчетая ажурните черупки с декупаж, но успях да я осъществя чак сега. Трябва да призная, че съм изключително доволна, дори възторжено доволна!



Всеки цветен мотив намери място,
абсолютно подходящо точно за него върху бялата черупка.






Цветните букети с изразен ретро-рисунък красиво подчертаха деликатните ажурни акценти.



Крехките дантелени черупки, обгърнати от разцъфналите бели фрезии,
изпълваха пространството с несравнимо винтидж обаяние.



Прекрасен великденски букет, който ни зареди с празнично настроение
и събра въодушевените похвали на всичките ми близки!

 


  
Обогатих колекцията си на дантелени черупки с новите, съчетаващи ажурна резба с декупаж. 
А серията декупирани яйца ще ви покажа следващия път.




    Надявам се моите произведения да са ви харесали. Ако ви е любопитно как изглеждат в действителност, може да ги откриете в галерия "Афион" на ул. Шипка № 24 в София. Сигурна съм, красивите предмети там ще грабнат погледа ви. Аз съм си набелязала едно от белите зайчета на витрината!



    Ще се видим пак ...