сряда, 6 февруари 2013 г.

Панакота с кайсии

    На 4 февруари моите родители празнуват годишнина от сватбата си. Прекрасен повод да се съберем и да почувстваме най-хубавото, което имаме - обич. Така беше и тази година. И тъй като сме в средата на зимния сезон, исках да подготвя торта, която да синхронизира на топлината на празника. Но денят бе делничен, работно забързан и без достатъчно време за приготовления. Затова избрах  Панакота с кайсии. Този десерт носи привкус на лекота, лято, романтика - нали идва от слънчева Италия... А пръстенът от прекрасни златисти плодове е като халката, събрала майка и татко в топла прегръдка. 


 

700 гр. компот от кайсии

400 гр. заквасена сметана

3 пак. желатин на д-р Йоткер

10 суп. л. кристална захар

2 суп. л. пудра захар

100 гр. счукани сурови ядки бадеми или орехи

    Отделяме плодовете от компота в гевгир и ги оставяме ок. 20 мин. да се отцедят. Прецеждаме сока, прибавяме кристалната захар, разбъркваме докато се разтвори напълно. Подготвяме желатина според указанията на опаковката. Затопляме леко подсладения сок и прибавяме втечнения желатин, разбъркваме без да завира и оставяме да се охлади. В стъклен съд разбиваме сметаната с пудрата захар. На дъното на кръгла формичка за кекс с диаметър 25 см. подреждаме плодовете. Внимателно сипваме от желатиновия сок колкото добре да ги покрие и прибираме в хладилника да се желира за ок. 20 мин.  Към разбитата сметана бавно прибавяме останалия сок и добре разбъркваме до гладка смес приличаща на прясно мляко. Прибавяме ядките и с черпак отново внимателно сипваме върху желираните плодове. Прибираме в хладилника поне за 12 часа. Накрая формичката с добре стегнатия крем потапяме за минута в гореща вода, похлупваме с поднос и рязко обръщаме.


    Ето го нашето слънце в чинийка 


    Може да направите различни вариации на този десерт като комбинирате различни свежи, замразени или от компот плодове. Може да смесите заквасената сметана с течна, с прясно мляко или маскарпоне. Може да прибавите дребни сушени плодове и да подсилите вкуса с амарето или друг ароматен ликьор. Използвайте въображението си и поглезите предпочитанията си. 

    А сега опитайте тази Панакота с кайсии и се почувствайте обичани


       
     Всъщност бих искала да споделя, че преди една година точно по повод на този семеен празник направих първата си двуетажна фонданова торта. За моя голяма радост се получи точно както исках. Беше първи опит, но не можеше да има провал. Всичко беше обмислено да се допълва - поканите за тържеството, табелките за масите, подаръците за гостите, цветната украса. Тортата беше короната на преживяването. И вероятно заради огромното ми желание да успея (може би се включи и късметът на начинаещия), с няколко забележки от моя страна, на които не обърнахме внимание, тортата хареса на всички. Благодаря им много за хубавите думи и за споделените мигове на 4 февруари 2012 г. - Златната сватба на нашите родители. 


 Отново тебе аз ще избера!





                                               Аз всички радости на тебе дадох, 
                                               аз всички песни с тебе споделих,
                                               аз всички пътища по теб изстрадах,
                                               аз всички дни на тебе посветих.
                                              Аз всички удари след теб събирах -
                                              душата ми една не изгоря ...
                                              И ако трябва утре да избирам,
                                              отново тебе аз ще избера.

                                                                                                                   Евтим Евтимов
  
    Ще се видим пак ...

2 коментара:

Вашият коментар ...