сряда, 30 януари 2013 г.

Содена питка

    Идеята да публикувам тази простичка рецепта за содена питка ми хрумна преди няколко дни след като моята голяма дъщеря се обади да ме пита как да я направи. Беше записала какво е продиктувала баба й, но нещо се беше объркало. Е, щом можем да стопим разстоянията само с едно кликване, нека процедурата е нагледна. 


2 яйца
400 гр. кисело мляко
1 каф. л. сода бикарбонат
2 суп. л. олио
1 каф. л. сол
ок. 600 гр. брашно
парченце масло, няколко капки зехтин, няколко капки прясно мляко, няколко капки оцет

    Пресяваме 500 гр. от брашното в съд за месене. Другото брашно ще добавим при месенето, ако е необходимо, тъй като количеството зависи от големината на яйцата и гъстотата на киселото мляко. Правим кладенче в средата, в което слагаме солта, олиото, 1 яйце и белтъка от другото яйце. Разбъркваме содата (предварително изгасена с оцет) в киселото мляко докато шупне и прибавяме към брашното. Омесваме меко тесто. Докато тестената топка си "почива" намазваме тавичка с диаметър ок. 25 см. с маслото и включваме фурната да загрее до 200 °С. Отделяме малко тесто за украсата, прехвърляме питката в тавичката и я разстиламе леко към краищата. От отделеното тесто, доомесено с още малко брашно, за да стане по-твърдо, правим украса, прилепваме я с малко вода към питката и я намазваме я със зехтина. Разбиваме жълъка с прясното мляко и цялата питка глазираме с тази смес. Надупчваме с вилица на няколко места, за да диша и пъхваме питката в горещата фурна. Печем 30-40 мин. Когато е изпечена напръскваме питката с вода и я завиваме в кърпа.
 
 
    Направихме си топла, пухкава и вкусна питка. Освен това спокойно може да се реже на равни парчета (за да няма сърдити), да намажем с масло и с малко сирене и шарена сол да си доставим удоволствие от домашния хляб.

   

     И в допълнение чаша чай от изсушени билки .




    Винаги, когато правя тази питка си спомням за една приказка - дядо ни я разказваше. И докато хапвате - чуйте я ...

     И следващата прекрасна приказка


    Приятна вечеря!

Ще се видим пак ...

2 коментара:

Вашият коментар ...