сряда, 13 март 2013 г.

Циганска баница по италиански


    Когато казах в къщи какво ще вечеряме, последва спонтанната реакция "Какво пък е това?!". Интересно. И светкавично бързо. И изненадващо вкусно. А името си го измислих аз, защото ...


    Спомняте си за циганската баница, нали? Поне "порасналите". Като деца лятно време тичахме по цял ден из уличките и дворчетата и като прегладнеехме търсехме нещо, което да налапаме и пак да хукнем. От време на време баба ни спасяваше положението с циганска баница. Ама беше вкусна! Нищо, че това си е филия хляб, намазана с олио, червен пипер и малко сол. Пък и като се прибави за разкош парче сирене, поръсено с чубрица, е, тогава си готов за всякакви приключения като гоненица, криеница, дама, народна топка и какви ли не още енергоизтискващи игри. 


    Това беше преди. Сега почти не се сещаме за такива филийки. Затова бях заинтригувана, когато една от съседките ми каза за това италианско ястие. Вайках се, че нямам време за вечерно готвене и тя се появи на помощ. Така практикували нейни роднини, които от години живеят в Италия. Значи, може да се каже, че рецептата е оригинална. И не само като кулинарна география, а и защото е вкусна, въпреки сериозната липса на продукти, пък и е от поредицата "Ще стене готово само след минута!".


    Ето така наречената "рецепта":
    Сваряваме в подсолена вода пастата, прецеждаме и обливаме със студена вода. В дълбок тиган загряваме повечко зехтин, пускаме две едри скилидки обелен чесън и внимаваме да не се препържат. Прибавяме червен пипер  (на един пакет спагети сложих 2 препълнени  чаени лъжички). Изсипваме пастата и енергично разбъркваме около 2 - 3 минути. Украсяваме с листенца босилек (може и замразен, както в моя случай) и сервираме. Е, позволихме си и малко "разкош". Пък и как може мъж да се нахрани, като в чинията му липсва месо?! Затова запържих около 100 гр. пушен бекон за неговата порция и духовете бяха успокоени.  

 
    С чаша червено вино тези спагети се оказаха супер попадение.


    А името Циганска баница по италиански си дойде съвсем естествено. Сигурно в родината им си имат истинско име, но така и не го разбрах. Покрай беконовата добавка се сетихме за бабата от приказката, която направила супа от камъчета. Или май беше сложила и нещо друго? Е, важното е, че баба знае как да готви! Опитайте, може и да ви хареса ...

Ще се видим пак ...


9 коментара:

  1. Не само помня, но и пак си хапвам циганска баница (българска :)). Даже много я харесвам. Изненада ме с рецептата за италианската, Албенче. Разсмя ме с тези спагети, които много удачно си кръстила :))) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, радвам се, че съм станала причина денят ти да започне весело. Желая ти целият да е слънчев! Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Много приятно ме изненада с тази твоя италианска версия на циганската баница, Албена :)
    Аз си признавам, че никога не успях да харесам нашенската циганска баница, но от предложението ти за спагети със сигурност ще се възползвам някой път
    Хубав ден ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Циганска баница имаме не само ние в БГ май:) И в Испания имат нещо подобно….препечена филия хляб, натрита с чесън и домат и полята с зехтинче :)))А сега разбирам че и италианците имали:)
    Спагетите наистина изглеждат вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Излиза, че дали по-на изток или по-на запад, все в един двор тичаме:) А препечената филийка с чесън и домат е много вкусно нещо, ама кой да знае, че е испанско! Хубав ден, Дани!

      Изтриване
  4. Бени, тази "Циганска баница" много разкошна бе, че и беконче си има!! Започнах да преглъщам, обичам такива гозбички, дето са готови за отрицателно време и всички са доволни и сити :)! Поздрави, прегръдки и хубав ден миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Руми, и аз съм фен на скоростните ястия в делничните вечери. А това се оказа сполучливо и определено засищащо. Поздрави и хубав ден и на теб!

      Изтриване
  5. ...това са от любимите ти хапвания,нали...

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...