събота, 31 януари 2015 г.

Сладкият вкус на лимона - Лимонова тарта / Lemon tart

    Годината започва според правилата - със сняг, студ и лед. Ако пренебрегнем притесненията от задължителната и нелека "походка тип пингвин" при "тежки зимни условия", разходката по софийските улици се оказва много приятна. Снежната покривка е скрила неравната улична настилка и не особено привлекателните терени на калните тревните площи. Градският шум е някак далечен и ненатрапчив. Завити в палта и шалове, вървим под дървета, които най-сетне са облекли белите си одежди. Сега сме близки с тях и не чувствам неприязън от доскорошната им кафява голота. Разбира се, така ще е само няколко дни и после отново ще стане познато сиво и мокро.
    Всъщност зимата едва е започнала. Студено е. Стъмва се рано и вечер бързаме да се приберем. Повече от семплата градска украса все още поддържа леко празнично усещане, а тук-там примигващи лампички по прозорците ни напомнят, че у дома е топло и светло.
    Януари е месецът, към който имам смесени чувства. От една страна точно сега се чувствам най-уютно. Студени вечери, преобразени от топлината на огъня и от меката светлина на свещи и нощни лампи. Зимни вечери, изпълнени от вкусните аромати, носещи се от тенджерите на печката и от оживените разговори около масата, често нагъсто оградена с повече столове отколкото може принципно да побере. Дълги вечери, подвластни на очарованието на коледната украса, завити в меки одеяла, придружени от чаши с тъмночервено вино и добре подбрана колекция от музика и филми. От друга страна усещам как ме обхващат тръпките на лека нервност. Дори и позабавило ход, колелото на ежедневието започва да набира скорост. С всеки изминал ден силата му се увеличава и главата ми вече е пълна със списък от престоящи задачи. Повечето от тях не съм си ги измислила, налагат се от съществуването ни в социалната система. Но имам и други. Задачите, които съм си начертала сама и които ме карат да се взирам напред и да се чувствам жива, полезна и удовлетворена.  Но пък точно те пораждат част от нервните тръпки. Обикновено са свързани с откраднато време от малките нощни часове, трудно преразпределяне на семейния бюджет, "невъзможни мисии" за комбиниране на задължителните отговорности и предпочитаните занимания. Да, годината започва според правилата.

    В една такава вечер преди две години започнах списването на този блог. Много идеи ми хрумваха, които исках да реализирам и да публикувам, но, както обикновено се случва, в разпределянето на времето и задълженията ми аз не съм единственият главен участник. Обаче желанието ми да продължа с това натоварващо удоволствие продължава да си съществува. И след половин година трупане на снимки и започнати,  но недовършени оповестявания на творенията ми, реших да надникна в архивите. Прибирайки се в петъчната вечер, премислях с какво да започна новия старт. Минавах през пазара с идеята да купя някакъв пресен зеленчук, когато на върха на една купчина лимони видях този прекрасен експонат


    Не си спомням да съм виждала да се продава лимон заедно с листата, а и сега беше само един. След кратки преговори с продавача и уведомлението, че ще го използвам единствено като декоративен елемент, рекламният материал премина в моята торбичка. А останалите лимони ми послужиха в приготвянето на една деликатна и вкусна лимонова тарта.


   

    Рецептата е от "Златна колекция Класически десерти". Отдавна исках да направя този сладкиш. Не се и съмнявах, че ще бъде "златен" и "класически". Всяко предложение, което съм опитала, с право е намерило място в този сборник. 



Лимонова тарта




    Продукти за тестото:

          1 1/4 чаени чаши брашно (180 гр.)
          1/2 чаена чаша пудра захар (75 гр.)
          100 гр. масло
          1 голям жълтък
          2-3 чаени лъжици ледена вода

    Продукти за пълнежа:

          6 големи яйца
          1 1/3 чаени чаши фина захар (250 гр.)
          3/4 чаена чаша лимонов сок (200 мл.)
          ситно настърганата кора на 3 лимона
          3/4 чаша пълномаслена течна сметана (200 мл.)

    Смесваме пресятото брашно с пудрата захар и нарязаното на кубчета масло. Разбъркваме докато стане на трохи. Добавяме жълтъка и две супени лъжици ледена вода, разбъркваме и при необходимост добавяме още вода докато се образува тесто. Размесваме докато стане напълно гладко. Поставяме го в найлонов плик и го прибираме в хладилника за минимум половин час. Намазваме с масло формичка за тарта с подвижно дъно (диаметър около 25 см.). Разточваме бързо тестото върху набрашнена повърхност до 5 мм дебелина и с помощта на точилката го пренасяме във формичката. Оформяме ръба на тартата и отстраняваме излишното количество. Покрита, я охлаждаме в хладилника за около 30 мин. На дъното на тартата върху пергаментова хартия насипваме бобови зърна. Печем в загрята до 180 градуса фурна 10 - 15 мин. до леко кафява коричка. Махаме временния пълнеж и оставяме да изстине.
    Докато се пече тестото, приготвяме пълнежа. В купа смесваме яйцата и захарта. Разбиваме кратко, без сместа да се разпенва. Добавяме лимоновия сок, настърганата кора и сметаната. Разбъркваме леко. Изсипваме пълнежа върху изстиналата кора и слагаме в намалената до 150 градуса фурна. Печем около 40 минути, докато пълнежът се стегне, но е по-мек в средата. Оставяме тартата да изстине напълно и тогава я изваждаме от формичката.


    Опитах едно парче, после още едно ... Чудя се как съм могла да пропусна досега толкова ароматен и лек сладкиш! Оказа се, че купуването на един обикновен кисел лимон неочаквано се превърна в сладко преживяване. Всъщност звучи някак познато ...

   


    Ще се видим пак ...
   



8 коментара:

  1. Албенка,честита годишнина на блога!Прекрасна като аромат и цвят е тартата,страшно апетитна е!С пожелание за още поводи да се срещаме тук! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      И аз се надявам да има по-често поводи да надникваш при мен :)
      До скоро!

      Изтриване
  2. Привет Бени!! Завръщането ти наистина е впечатляващо!! Как мило и топло звучат думите ти и как ухае този тарт в студения и мъглив (без сняг при нас ) ден!!
    Честита годишнина на блога!! Наистина е доста ангажиращо и отнемащо време занимание, но при теб е толкова приятно - винаги има нещо за научаване и приятни местенца за гледане! :) *)
    Прегръдка с пожелание за ден, изпълнен с много топлина!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Руми! Думите ти определено са стимулиращи и подстрекаващи към действие :) Е, така мисля да направя, пък ще видим как ще смогна ... Със сигурност пак ще се видим, дано е скоро :)
      И на теб желая много хубав ден! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Честита блогогодишнина,Бени!Още много такива празници,за да можем взаимно да се наслаждаваме!Така ми ухае на любимия лимонов аромат днес при теб,че не мога да не те поздравя за прекрасния десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка, за пожеланията! Още много хубави празници ни чакат - ароматни и весели, защото има много предстоящи поводи, а може и без поводи, нали :)
      Прекрасна, топла вечер за теб и всички около теб!

      Изтриване
  4. Отличен пример за прекрасно, увлекателно списван блог!!! И вкусотии .... :) Много уютно ми е тук!!!Очаквам с нетърпение още зимни приказки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Бисерка! Благодаря ти за хубавата оценка на моята страничка :)
      Ще се радвам отново да те посрещна и надявам се, ще ти бъде интересно.
      До скоро!

      Изтриване

Вашият коментар ...