сряда, 20 март 2013 г.

На Сирни Заговезни

    Отминалият неделен ден беше истински представител на месец март. Макар и за малко да показа благата си страна, през последните дни Бабата се беше поразлютила и се постара да ни напомни, че зимата все още не е свършила. Но в неделя размисли и разреши на слънцето да ни сгрее в празничния ден - Сирни Заговезни, Ден за прошка. В народните вярвания от този момент светлината надделява над тъмнината, сковаващата зима си отива и настъпва възраждащата пролет. 
    По традиция на масата се подреждат ястия, приготвени със сирене, яйца, мляко. Направих салата, в която яйцата имаха централна позиция. Към тях се присъедини и едно печено пиле. Ясно, няма нищо общо с разрешената риба, но нали пък е причината за наличието на яйцата! Ролята на вита баница изигра топла погача със сирене. И накрая вместо с халва се почерпихме с торта, в която кремът беше от маскарпоне и крема сирене. Доста осъвременен вариант, но се успокоих с мисълта, че спазих изискването за основните продукти. 
    Беше весело и вкусно и всички от сърце ми простиха, казвайки, че традициите не са това, което бяха. И аз им простих, че понякога си позволяват семпли забележки и деликатни препоръки за моето готвене. Домочадието отдавна знае, че изобщо не е здравословно да си разваляме настроението с дребни неща!

    А сега да подредя трапезата:

Салата "В мекото гнездо"


около 1/2 кг. картофи
2 яйца
200 гр. майонеза
2 - 3 супени лъжици кисело мляко
4 - 5 кисели краставички
черен пипер на вкус
сол

1 зелена салатка
1 връзка пресен лук
зехтин
оцет
сол

около 100 гр. стерилизирани  печурки
10 пъдпъдъчи яйчица

    Сварените и обелени картофи се настъргват на едрата страна на рендето. По същия начин процедираме и с твърдо сварените яйца. Краставичките се нарязват на ситни кубчета и се прибавят към сместа. Добавяме майонезата, киселото мляко, черния пипер, солта. Разбъркваме внимателно и прибираме в хладилника.
    Нарязваме салатката и пресния лук, като отделяме няколко пера за украсата на гнездото. Овкусяваме със зехтина, оцета и солта.
    От картофената смес оформяме гнездото. По края му подреждаме нарязаните на тънки лентички гъби сякаш са малки пръчици. В центъра постиламе тревичка от перата лук и скътаваме на мекичко яйчицата. Около гнездото разпределяме зелената салатка като свежа пролетна полянка. 

Медено пиле


    Рецептата за това печено пиле видях преди няколко дни при Елти.Така примамливо изглеждаше, че още тогава реших да го приготвя в неделя. Наложи се да направя малка промяна, тъй като в списъка с покупки бях пропуснала соев сос. Почудих се какво да сложа и се сетих за балсамов оцет. Една супена лъжица замести соса изключително успешно. Препоръчвам ви го горещо, много е сочно и вкусно! 

Баница - тутманик


    Това пак е една почти повторена рецепта - Пухкавият тутманик от Слънце и слънчоглед. Ние го наричаме го с малко странното име баница-тутманик, но така го знам от дете. Майка ми е истински майстор на погачите. Опитвам се да я повтарям. Беше ми изключително приятно да усетя познатия аромат при Дани! Надявам се и моят да е пухкав, топличък и вкусен като нейния.

Торта "Каприз"


    Има ли нужда да казвам, че и тази рецепта е прочетена в кулинарен блог? Пак в Слънце и слънчоглед! И нали сме минали ученическата възраст, мисля, че "минуси" за преписване няма да ми бъдат написани. Напротив, надявам се на "плюсове"! Как да устоиш на такива вкусотии! Обаче се наложи да сменя плодовете. Не се намират горски ягоди в средата на март. На пазара предлагат киви и банани, затова плодовата шапка направих с тях. Получи се добра реплика на оригинала. Със сигурност ще направя тази торта и в сезона на ягодите и малините.

    Такава беше нашата вечеря на Сирни Заговезни. Благодаря на добрите кулинарки, които споделиха рецептите.

    Ще се видим пак ...


9 коментара:

  1. Много красив и изпълнен с вкусотии пост, Албенче! Радвам се, че съм "помогнала" в избора на рецепта :) Никога не бих се сетила за балсамов оцет, много хитро. Изумително красиво поднесена салатка, ще се възползвам от рецептата. И всички други неща са просто прекрасни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,наистина много помогна. Мъжът ми поръча пак да направя "такова супер пиленце и то скоро":) А салатата чудесно подчертаваше пикантността на месото. Надявам се да ви хареса.
      Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Албена, много богата и вкусна е била трапезата на празника! Съблазнителни снимки!
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Нали знаеш - на празник като на празник!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Албенчееее….каква чест мила!Толкова ме зарадва че си се доверила не на една а на цели 2 рецепти от моето блогче:)
    Ти си Слънце:) И на този толкова уважаван от мен празник!Такива мили спомени имам за него от детството си…. никога няма да ги забравя!
    Всичко на трапезата ти за празника е било повече от чудесно:) направо приказно! Аз първо се зачетох за салатката , че толкова много ми хареса…зеленичка и все с любими нещица ...и си викам ще я направя за Великден :) и изобщо не подозирах че по-надолу ме чака изненада:)много приятна изненада !
    Ама бяха вкусни нали?…и тутманика и тортата, която изобщо не е капризна а много вкусна, сигурна съм че и с плодовете които си и сложила!Направи я и с ягоди и с малинки, невероятна е!Аз редовно ще си я правя:)Тук плодове всякакви целогодишно има.
    Благодаря ти Слънчице за оказаното доверие и те прегръщам силно:) Усмихна ми мрачния и дъждовен ден с тази си публикация:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, не ми останаха думи за отговор! Толкова си мила!
      Не съжалих нито за миг, че се спрях на твоите рецепти. Разбира се, че няма да пропусна сезона на ягодите и малините. Днес настъпи астрономическата пролет, значи няма да чакаме много дълго! :) А Слънцето вече е огряло в твоя блог! Пак ще го потърся!
      Прегръдки и от мен и хубава вечер!

      Изтриване
  4. Чудна трапеза за празника, Албена!!! Чупвам си бързо от баничката-тутманик :) и крилце от меденото пиле - и бягам, че има още мноооого време до вечеря ;)
    Хубава вечер ти желая

    ОтговорИзтриване
  5. Дано ти е било вкусно, Мина!
    Хубава вечер и на теб.

    ОтговорИзтриване
  6. ...и всичко това си успяла да направиш за празника...невероятно вкусно и апетитно изглежда...усещам аромата им... представям си естетиката на цялата празнична трапеза...поздравления,Албенке!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...