Преди една година моят блог намери своето местенце във виртуалното пространство. Интересна беше тази година - опознавах нова територия! Това откривателство беше свързано с вълнения, съмнения, чуденки, задоволство, недоспали нощи, планове, внезапни хрумвания, нереализирани решения, нови идеи ... Една наистина емоционална година!
Днес имам удоволствието да посрещна всеки гост с
ПАРЧЕНЦЕ КЕКС И ЧАША ЧАЙ!
Когато преди много-много време започнах да усвоявам сладкарските умения, кексът на майка ми беше първият самостоятелно направен сладкиш. Сладък, мек, сочен, поръсен просто с пудра захар! Записан на първата страница в ревниво пазения мой готварски тефтер, точно този кекс води редичката от всякакви рецепти. Приготвян стотици пъти в класическия си вид или претърпял различни интерпретации, но винаги получавал радушен прием.
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
4 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 бакпулвер
1 1/2 чаени чаши брашно
1 супена лъжица какао
аромати по избор
В стъклена купа разбъркваме захарта и олиото. Прибавяме едно по едно яйцата. Изсипваме чашата кисело мляко. Пресяваме половината от брашното и заедно с бакпулвера го прибавяме към сместа. Отделяме част от нея в чаена чаша и прибавяме какаото. Останалото в купата количество ароматизираме и добавяме останалото брашно до необходимата гъстота. Може да се наложи да прибавим още брашно, тъй като е от значение колко големи са яйцата и каква чаша сме си избрали. В доста от рецептите по старите тетрадки количеството на продуктите се описва точно с чаши и лъжици, затова и тук такава е мярката. Чашата, която използвам, е от 250 мл. Към светлото тесто прибавяме ароматите - пакетче ванилия, настъргана лимонова кора, лъжичка канела, счукани орехи или друг, какъвто предпочитаме.
Намазваме избраната формичка с масло и поръсваме с брашно. Изсипваме кексовата смес. В случая редуваме светла - тъмна, като всеки пласт сипваме в центъра и леко го разнасяме към краищата на съда. Докато приготвяме тестото загряваме фурната до 180 градуса и я изключваме за около 5 минути. Поставяме кекса да се пече и едва тогава отново включваме фурната. Пече се около 40 минути, като в първите 20 минути не се отваря. Оставяме да изстине и тогава отстраняваме формичката. Поръсваме с пудра захар или гарнираме по желание.
Розата е сред любимите ми цветя.
Често точно тя е основен акцент в празничните ми декорации.
И сега избрах отново розата. За това помогна и голям плик изсушени розови пъпки, донесен от голямата ми дъщеря от бамбуковите гори на пандите в далечния Северен Китай.
Няколко нежни розички украсиха кекса.
А от другите приготвих чай.
Не знаех, че от тези малки розови пъпчици може да се приготви толкова уханен чай!
Избрах вариант, при който розовите пъпки се комбинират с черен чай. Приготвяме не много силна запарка от едно пакетче черен чай и половин литър гореща вода. Пускаме 10 розови пъпки, покриваме и оставяме на топло за около 10 мин. Успешно за тази цел използвам микровълновата фурна, която плътно се затваря и така се забавя изстиването на напитката. Подслаждането е според вкуса. Може да се приготви и само с гореща вода. Чаят от розови пъпки в китайската медицина се препоръчва основно за дамите - запазва женствеността, поддържа кожата свежа и предпазва духа от депресивни състояния.
От поръсения с розови цветове класически кекс,
отрязваме парченце,
наливаме чашка розов чай
и потъваме в удоволствието на сладък вкус и нежен аромат!
А с малко от сухите розови пъпки напълнете някоя купичка и я оставете в стаята.
Прекрасното им благоухание дни наред ще ви носи усещането,
че се намирате в розова градина!
Ще се видим пак ...
Ех, Албенче, а аз оставам с чувството, че съм в розов рай след публикацията ти... Благодаря за споделеното, беше ми повече от приятно!
ОтговорИзтриванеИ май имаш рожден ден... Честита 1-ва годинка на блога - желая ти още много трепети около него и безкрайно вдъхновение!
Сърдечни поздрави и хубава вечер. :)
Благодаря, Гери!
ИзтриванеНадявам се, че вдъхновението винаги ще присъства, защото то е едно от нещата, които правят живота пълноценен :)
На теб желая вдъхновяващи почивни дни!
Обожавам чай! От рози също! Албенче получила си прекрасен подарък! И аз съм си изсушила от нашия трендафил, но чак толкова много пъпчици нямам.
ОтговорИзтриванеЧестита ти годинка на блога! пожелавам ти много вдъхновение, много пътешествия, за които да разказваш тук и много приятни емоции!
Прегръдка!
Благодаря ти за пожеланията, Бети!
ИзтриванеРадвам се, че ти е приятно да ми идваш на гости :) С удоволствие ще изпия чаша чай с теб отново, пък и нещо ще хапнем ... :)
Уютни почивни дни, Бети! Поздрави!
Кекс - класика! Много интересна шарка се е получила. Красота! Пък и поднесен с този ароматен чай...!
ОтговорИзтриванеАлбенче, честита годишнина на блога ти! Едно много интересно и уютно местенце, което с удоволствие посещавам! Желая ти все така кулинарно вдъхновение!
Приятни почивни дни!
Благодаря, Тили! Класическите рецепти затова са такива - винаги са на трапезата и винаги са ни много вкусни. Но ти това добре го знаеш - майстор си на такива предложения!
ИзтриванеХубав де и на теб! Поздрави!
О, и аз пристигам на чашка чай и парченце кекс! Обичам да гостувам тук и се радвам, че сподели този празник с нас! какви нежни пъпчици на рози, колко ухание се носи от тях! Честита блоггодишнина на блога:)и пожелавам много приятели, прекрасни емоции и хиляди поводи за вдъхновение! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеО, Кате, приятно ми е да те посрещна! Мисля, че сред този розов аромат хубаво ще си пекараме наистина! :) Благодаря за пожеланията!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки и от мен!
Албенка,честита годишнина на блога!
ОтговорИзтриванеДа ти носи много удовлетворение,да ти бъде полезен и да те среща все с хубави хора!
Рецептата е превъзходна!Стана ми интересно,че какаовата смес всъщност е по-рядка,нали?
А шарката е направо убиец!Личи си,че си го правила много пъти и си усвоила тънкостите.
Прекрасен уикенд!
Роси, благодаря! Да, точно така - какаовата е малко по-рядка от светлата смес :) Така по-добре се оформят шарките, макар че всеки път все пак са различни :)
ИзтриванеМного хубав ден и на теб!
Албенче, с удоволствие се присъединявам към поканата, макар и малко закъсняла. Честита ти блоггодинка. Пожелавам ти още повече нестихващо вдъхновение, защото всичко тук е прекрасно и с удоволствие те посещавам. Прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеТанче, а пък аз с удоволствие те посрещам :) Благодаря ти за честитката и пожеланията! Дано вдъхновението е ръка за ръка с нас!
ИзтриванеПриятна вечер и до скоро!
Албена, честита годинка. Бъди здрава, съзидателна и позитивна.
ОтговорИзтриванеКексът е с много интересна спираловидна шарка. Ще опитам да направя същата, пък да видим дали ще ми се получи.
Успех занапред!
Вещи, благодаря за хубавото пожелание! Сигурна съм, че ще се справиш с шарката - лесно е. А е забавно, защото всеки път картинката има разлика и винаги разрязването се съпровожда с думите "Да видим сега какво е е получило" :)
ОтговорИзтриванеУспех и на теб! Поздрави!
Тук е истински розов рай, Албенка!
ОтговорИзтриванеПредставям си колко е ароматен чая!
И кекса ти е пухкав; така хубаво нашарен! рецептите на мама никога нямат грешка, нали :)
Поздрави и прекрасна вечер ти пожелавам!
Радвам се, че се отби, Пепи :) Вярно е за рецептите на мама - винаги е вкусно :)
ИзтриванеХубав делничен ден и прекрасни почивни дни!