четвъртък, 16 януари 2014 г.

Парченце кекс и чаша чай

    Преди една година моят блог намери своето местенце във виртуалното пространство. Интересна беше тази година - опознавах нова територия! Това откривателство беше свързано с вълнения, съмнения, чуденки, задоволство, недоспали нощи, планове, внезапни хрумвания, нереализирани решения, нови идеи ... Една наистина емоционална година!

Днес имам удоволствието да посрещна всеки гост с

 ПАРЧЕНЦЕ КЕКС И ЧАША ЧАЙ!



    Когато преди много-много време започнах да усвоявам сладкарските умения, кексът на майка ми беше първият самостоятелно направен сладкиш. Сладък, мек, сочен, поръсен просто с пудра захар! Записан на първата страница в ревниво пазения мой готварски тефтер, точно този кекс води редичката от всякакви рецепти. Приготвян стотици пъти в класическия си вид или претърпял различни интерпретации, но винаги получавал радушен прием.


          1 чаена чаша захар
          1/2 чаена чаша олио
          4 яйца
          1 чаена чаша кисело мляко
          1 бакпулвер
          1 1/2 чаени чаши брашно
          1 супена лъжица какао
          аромати по избор

    В стъклена купа разбъркваме захарта и олиото. Прибавяме едно по едно яйцата. Изсипваме чашата кисело мляко. Пресяваме половината от брашното и заедно с бакпулвера го прибавяме към сместа. Отделяме част от нея в чаена чаша и прибавяме какаото. Останалото в купата количество ароматизираме и добавяме останалото брашно до необходимата гъстота. Може да се наложи да прибавим още брашно, тъй като е от значение колко големи са яйцата и каква чаша сме си избрали. В доста от рецептите по старите тетрадки количеството на продуктите се описва точно с чаши и лъжици, затова и тук такава е мярката. Чашата, която използвам, е от 250 мл. Към светлото тесто прибавяме ароматите - пакетче ванилия, настъргана лимонова кора, лъжичка канела, счукани орехи или друг, какъвто предпочитаме.
    Намазваме избраната формичка с масло и поръсваме с брашно. Изсипваме кексовата смес. В случая редуваме светла - тъмна, като всеки пласт сипваме в центъра и леко го разнасяме към краищата на съда. Докато приготвяме тестото загряваме фурната до 180 градуса и я изключваме за около 5 минути. Поставяме кекса да се пече и едва тогава отново включваме фурната. Пече се около 40 минути, като в първите 20 минути не се отваря. Оставяме да изстине и тогава отстраняваме формичката. Поръсваме с пудра захар или гарнираме по желание.



Розата е сред любимите ми цветя. 
Често точно тя е основен акцент в празничните ми декорации. 
 


    И сега избрах отново розата. За това помогна и голям плик изсушени розови пъпки, донесен от голямата ми дъщеря от бамбуковите гори на пандите в далечния  Северен Китай.




Няколко нежни розички украсиха кекса.



А от другите приготвих чай.



    Не знаех, че от тези малки розови пъпчици може да се приготви толкова уханен чай!



    Избрах вариант, при който розовите пъпки се комбинират с черен чай. Приготвяме не много силна запарка от едно пакетче черен чай и половин литър гореща вода. Пускаме 10 розови пъпки, покриваме и оставяме на топло за около 10 мин. Успешно за тази цел използвам микровълновата фурна, която плътно се затваря и така се забавя изстиването на напитката. Подслаждането е според вкуса. Може да се приготви и само с гореща вода. Чаят от розови пъпки в китайската медицина се препоръчва основно за дамите - запазва женствеността, поддържа кожата свежа и предпазва духа от депресивни състояния.
 



От поръсения с розови цветове класически кекс,



отрязваме парченце,

 

наливаме чашка розов чай



и потъваме в удоволствието на сладък вкус и нежен аромат!



А с малко от сухите розови пъпки напълнете някоя купичка и я оставете в стаята.
Прекрасното им благоухание дни наред ще ви носи усещането,
че се намирате в розова градина!






        Ще се видим пак ...




16 коментара:

  1. Ех, Албенче, а аз оставам с чувството, че съм в розов рай след публикацията ти... Благодаря за споделеното, беше ми повече от приятно!
    И май имаш рожден ден... Честита 1-ва годинка на блога - желая ти още много трепети около него и безкрайно вдъхновение!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Надявам се, че вдъхновението винаги ще присъства, защото то е едно от нещата, които правят живота пълноценен :)
      На теб желая вдъхновяващи почивни дни!

      Изтриване
  2. Обожавам чай! От рози също! Албенче получила си прекрасен подарък! И аз съм си изсушила от нашия трендафил, но чак толкова много пъпчици нямам.
    Честита ти годинка на блога! пожелавам ти много вдъхновение, много пътешествия, за които да разказваш тук и много приятни емоции!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пожеланията, Бети!
      Радвам се, че ти е приятно да ми идваш на гости :) С удоволствие ще изпия чаша чай с теб отново, пък и нещо ще хапнем ... :)
      Уютни почивни дни, Бети! Поздрави!

      Изтриване
  3. Кекс - класика! Много интересна шарка се е получила. Красота! Пък и поднесен с този ароматен чай...!
    Албенче, честита годишнина на блога ти! Едно много интересно и уютно местенце, което с удоволствие посещавам! Желая ти все така кулинарно вдъхновение!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Класическите рецепти затова са такива - винаги са на трапезата и винаги са ни много вкусни. Но ти това добре го знаеш - майстор си на такива предложения!
      Хубав де и на теб! Поздрави!

      Изтриване
  4. О, и аз пристигам на чашка чай и парченце кекс! Обичам да гостувам тук и се радвам, че сподели този празник с нас! какви нежни пъпчици на рози, колко ухание се носи от тях! Честита блоггодишнина на блога:)и пожелавам много приятели, прекрасни емоции и хиляди поводи за вдъхновение! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Кате, приятно ми е да те посрещна! Мисля, че сред този розов аромат хубаво ще си пекараме наистина! :) Благодаря за пожеланията!
      Поздрави и прегръдки и от мен!

      Изтриване
  5. Албенка,честита годишнина на блога!
    Да ти носи много удовлетворение,да ти бъде полезен и да те среща все с хубави хора!
    Рецептата е превъзходна!Стана ми интересно,че какаовата смес всъщност е по-рядка,нали?
    А шарката е направо убиец!Личи си,че си го правила много пъти и си усвоила тънкостите.
    Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря! Да, точно така - какаовата е малко по-рядка от светлата смес :) Така по-добре се оформят шарките, макар че всеки път все пак са различни :)
      Много хубав ден и на теб!

      Изтриване
  6. Албенче, с удоволствие се присъединявам към поканата, макар и малко закъсняла. Честита ти блоггодинка. Пожелавам ти още повече нестихващо вдъхновение, защото всичко тук е прекрасно и с удоволствие те посещавам. Прекрасна седмица!









    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, а пък аз с удоволствие те посрещам :) Благодаря ти за честитката и пожеланията! Дано вдъхновението е ръка за ръка с нас!
      Приятна вечер и до скоро!

      Изтриване
  7. Албена, честита годинка. Бъди здрава, съзидателна и позитивна.
    Кексът е с много интересна спираловидна шарка. Ще опитам да направя същата, пък да видим дали ще ми се получи.
    Успех занапред!

    ОтговорИзтриване
  8. Вещи, благодаря за хубавото пожелание! Сигурна съм, че ще се справиш с шарката - лесно е. А е забавно, защото всеки път картинката има разлика и винаги разрязването се съпровожда с думите "Да видим сега какво е е получило" :)
    Успех и на теб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Тук е истински розов рай, Албенка!
    Представям си колко е ароматен чая!
    И кекса ти е пухкав; така хубаво нашарен! рецептите на мама никога нямат грешка, нали :)
    Поздрави и прекрасна вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се отби, Пепи :) Вярно е за рецептите на мама - винаги е вкусно :)
      Хубав делничен ден и прекрасни почивни дни!

      Изтриване

Вашият коментар ...