сряда, 5 март 2014 г.

Цветни кексчета

    Когато децата бяха малки, празнуването на рождените им дни си беше значително приключение. Многоочаквано и вълнуващо за тях, ангажиращо и също вълнуващо за нас. Приготовления, любопитство, суматоха, глъч, смях, някоя и друга беля, всеобща бъркотия, сандвичи и много парчета торта. Весело и всепоглъщащо преживяване и за малките, и за големите. Сега нещата са малко по-различни. В повечето случаи порасналото дете е с нас на приятна почерпка в къщи, а след това на купон с приятели навън. 
    И тази година дъщеря ми заложи на отработения стандарт за посрещане на рожден ден. За изнесения в клуб купон приготвих кексчета с многоцветна глазура. Приличаха на саксийки, пълни с ярки и слънчеви цветя, като мислите, надеждите и усмивките на Яна.


    Кексчета са направени по тази рецепта за кекс. Но вместо какаовата смес във всяко от тях сложих по няколко малки парченца млечен шоколад. Един щоколад от 100 гр. беше достатъчен за цялата доза. Идеята за глазурата намерих ето тук. Това беше много добро попадение, защото с този крем се декорира лесно, но преди всичко е вкусен и лек, което определено го прави предпочитан пред класическия маслен крем.


ГЛАЗУРА ОТ КРЕМА СИРЕНЕ И МАСЛО



          125 гр. меко масло
          250 гр. крема сирене
          500 гр. пресята пудра захар
          1 чаена лъжичка прясно мляко
          1/2 ампула ванилия

    Маслото и крема сиренето разбиваме с миксер до пухкава еднородна смес. Прибавяме пудрата захар, млякото и ванилията. Продължаваме с разбиването докато се получи плътен лек крем с гладка консистенция.
    Глазурата нанасяме върху кексчетата с шпиц и украсяваме по желание.





    Ще се видим пак ...



14 коментара:

  1. Албенче, да ти е живо и здраво момичето, да расте, обгърнато с много любов и безкрайни мечти, които с лекота се сбдъдват! Направила си й страхотни кексчета, ех, че са сладури... И аз не обичам маслен крем между другото. ;)
    Поздрави сърдечни с пожелания за здраве на цялото семейство! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти много за сърдечните поздравления и прекрасни пожелания! Любовта и мечтите вървят ръка за ръка и аз се надявам винаги да са здраво хванати :)
      Сърдечни поздрави и от мен и прекрасна вечер!

      Изтриване
  2. Прекрасен букет, Албенче! Пъстър като самия живот :)
    Нека има много красота в живота на дъщеричката! Да е щастлива и да носи радост и на вас!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи! Дано красивото винаги да е спътник в живота!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Бениии, живо и здраво да ти е порасналото ти момиченце и да е така сладко, слънчево и цветно както са кексчетата, приготвени в нейна чест!! Много да ви радва и да се гордеете с нея!!
    Колкото до суматохата и емоциите, по подготовката на едно такова тържество, съм напълно наясно, но пък е толкова приятно да видиш как блясват очичките на дечицата (независимо колко са пораснали) при вида на такива мънички бижута, които трябва да изядат :) Поздрави за цялото ви прекрасно семейство и най-вече за рожденичката!! Весел празник и наздраве!! Прегръдка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми! Наистина суматохата около такива дати винаги е налице, но пък е весела :) Да са ни живи и здрави дечицата, да ни радват и такива сладки суматохи да ни създават :)
      Прегръдка и за теб! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Жива и здрава да е дъщеря ви! Животът и да е цветен и сладък като този приказен букет! Честити празници, мила! Бъдете здрави и щастливи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за цветното и сладко пожелание, Кате! :)
      Чудесна вечер от мен!

      Изтриване
  5. Албенче,четита рожденица!Много здраве и късмет й пожелавам,нека с лекота сбъдва мечтите си!Кексчетата са като пъстроцветни ежковци,чудесни са!Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Сърдечна прегръдка и от мен!
      Поздрави и лек ден!

      Изтриване
  6. Албена, честит рожден ден на дъщеричката! Желая ѝ много здраве, сбъдване на мечтите и желанията!
    Кексчетата са разкошни и идеята е невероятна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! Идеята за почерпка с кексчета на рожден ден в клуб наистина се оказа по-добрия вариант от торта, чинийки и т.н. :)
      Хубав и спокоен ден ти желая, Тили! Поздрави!

      Изтриване
  7. Албенче, да ти е жива и здрава Яна и все така с разноцветни мечти!
    Да сбъдва и да следва нови!
    Прекрасна и много вкусна почерпка!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Кексчетата определено са харесали на гостите. Диджеят обявил, че "който не е опитал от кексчетата на майката на Яна, страшно много е загубил" :)
      Поздрав и пожелание за красив ден!

      Изтриване

Вашият коментар ...