петък, 26 април 2013 г.

Сладки дантелени яйца

    Няколко вечери изработването на дантелените черупки ме беше обзело изцяло. Дупчица след дупчица, контур след контур, сатенени панделки, снимки ... Тази доста дълга работа приключи. Но, както е известно, когато нещо се загнезди в ума, няма покой. И реших да продължа с ажурните мотиви. Направих сладки. 
 


Сладки дантелени яйца
 

 Продукти

200 гр. чиста мас
200 гр. захар
500 - 600 гр. брашно
3 яйца
1 пакетче амонячна сода
настърганата кора на 1 лимон

Приготвяне

    Разбиваме захарта с разтопената, но не гореща мас. Прибавяме едно по едно яйцата, разтворената в малко топла вода амонячна сода и ситно настърганата лимонова кора. Постепенно добавяме пресятото брашно. Количеството му е ориентировъчно. Тестото трябва да е гладко и меко. Изрязваме сладките и печем в загрята до 180 градуса фурна докато порозовеят.
    Приготвям сладки по тази рецепта много често. Особено когато декорацията е от фондан или ледена глазура. От амонячната сода набухването им е равномерно и повърхността е гладка. Сладките за Свети Валентин са от това тесто.

    За дантелените яйца използвах бял фондан, изрязан с резеца яйце, с който са направени и самите сладки. Ажурите по него постигнах с резец за английска дантела. Сладките намазвам с разреден с малко вода мед и полагам фондановата украса. За изящен блясък и в съответствие със сатенените панделки на дантелените черупки напудрих повърхността с перлен прахов дъст.
 
 
За разнообразие малко количество от белия фондан разточих с шоколадово кафяв.


 

    Знам, че яйчените черупки ще оцелеят. Но имам известни притеснения за сладките.  Купчинката намалява и не е сигурно, че ще дочакат Великден.


    Успокоителното е, че от използваните продукти в тази рецепта излизат около 60 - 70 броя сладки, което е напълно достатъчно за различни експерименти при украсата, както и за междувременното изяждане на известно количество.
 


Крехките и нежни ажурни черупки красиво се допълват със сладките дантелени яйца. 

 

    Ще се видим пак ...

25 коментара:

  1. Изящни са, Албенче! Толкова са нежни и красиви! Възхищавам се на търпението и умението ти! Браво и искрени поздравления! Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! Наистина търпението за изработването им е основно условие, но, нали знаеш, хубавите неща стават бавно:) Радостта от успеха е от крайния резултат, но голямото удоволствие и тръпката всъщност са по пътя към него!
      Хубава и спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Албена, уникални са - така нежни и ефектни!!! Много оригинални бисквитки :) страхотно допълнение към дантелените яйца!!!
    Хубави почивни дни ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, много се радвам, че ти харесват! Действително са ефектно допълнение към черупките. От сега мисля следващата година да направя комбинация и със захарната дантела, за изработването на която, както и за другите идеи със силиконовата ѝ подложка, съм ти много благодарна!
      И на теб хубави и ползотворни почивни дни!

      Изтриване
  3. Много романтика излъчват снимките,поздравления за таланта ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря!
      Поздрави и хубави дни!

      Изтриване
  4. Албенче, и тези сладки са невероятни! Много изящни и нежни!
    Честит празник, Цветница!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много благодаря!
      С малко закъснение ти пожелавам честити Цветница и Великден и на теб!
      Хубава седмица и топли поздрави!

      Изтриване
  5. Колко е красиво тук! И бисквитките и яйцата са толкова нежни! Радвам се, че открих блога ти и с интерес ще го следя! Поздрави, с пожелания за вкусни и красиви празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честити Великденски празници, Катя!
      Добре дошла в моята страничка! Радвам се, че моите творения са ти харесали!
      И аз с интерес и голямо удоволствие се разходих при теб! Със сигурност ще се срещаме отново!
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Браво,браво,хиляди пъти браво,Игличе!Не разбрах как стават тези черупки така дантелени,но са не-ве-ро-ят-ни!
    И бисквитките са прекрасни,и сервиза,и лленцата,една приказка е цялата ти презентация!Спокойни,усмихнати и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. п.п.Извини ме,без да искам те прекръстих,Албенче,несъзнателно стана,но пък възхищението ми е съвсем съзнателно! :)

      Изтриване
    2. Мила Роси, м-н-о-г-о ти благодаря!!!
      Щастлива съм, че така си харесала моите дантелени черупки и бисквитки! За мен дантелите са магнетично привлекателни :) и не им устоявам, независимо от какво са сътворени!
      А за името - накичила си ме с цветя, какво по-хубаво от това!:)
      Сърдечни прегръдки! Желая ти прекрасна седмица, наситена със свежите вълнения от скорошните прекрасни празници!

      Изтриване
  7. Честит Празник, Албенче! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Хубав Великден! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит Празник и на теб, и на всички около теб, Снежи!
      С радост ти желая всички твои прекрасни думи да запълват и твоите дни, мисли и вдъхновения!
      Прегръдки и хубава седмица!

      Изтриване
  8. Албенче, безкрайно красив си направила празника у дома!
    Тезе бисквитки са страхотно допълнение към изящните бродирани черупки!
    И толкова идейно си ги снимала на тази покривка!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Бети! Тази дантелена феерия действително беше у дома - украси и подслади празника на дъщерите ми и приятелите им. Другата част от подготовката е в селската къща, надявам се бързо да успея за я споделя :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красота и изящество ! Поздравления Албенка ! Уникални и оригинални са и сладките и яйчените черупки… синхрон от всякъде и с много красиви снимки си ни ги показала мила :)
    Извинявам се за закъснелият си Великденски поздрав … много топлина и щастие и в празник и в делник ти желая !
    Бъди все така идейна и ни показвай красотата сътворена от теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, както винаги, емоционалността при теб прелива! Цял град, че сигурно и повече, може да заредиш с нея! Сърдечно и много ти благодаря! И на теб празничен поздрав и слънчева радост с близки и приятели!
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  11. За първи път попадам на твоят блог, но съм очарована. Златни ръце имаш. Поздрави и пролетен ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, добре дошла! Направо ме смути с тази висока оценка - Благодаря!
      Желая ти чудесна разцъфнала пролет и всекидневно пълни чаши с шоколадово удоволствие!:)
      Поздрави и до скорошни срещи!

      Изтриване
  12. Албенче, страхотна страничка си имаш.Много уютна,изпълнена с много красиви,оригинални и изящни предложения.Очарована съм от таланта ти и от красивите ти Великденските предложения,всичките ми допаднаха и дантелените черупки и сладки,и декупажа,и неустоимите пролетни кексчета.Не смея да си помисля колко труд и старание си положила за изработването на всеки един детайл.Сърдечни поздрави Албенче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, добре дошла и на теб! Радвам се, че се срещаме. Както знаеш, вече си набелязах някои от твоите привлекателни рецепти, а като се зачета съм сигурна, че и други ще си пожелая:)
      А в отговор на твоите прекрасни думи, мога само да кажа - Благодаря от все сърце!!!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  13. Здравейте!
    Казвам се Мая, много обичам да се губя из вашият сайт и все си харесвам нещо :)
    От сега съм започнала с подготовката за Великден, изящните ви сладки ме плениха от пръв поглед!
    Имам въпрос: много е добър прехода между фондана и курабийките, как го постигнахте?
    Моите курабийки станаха по-широки от резеца!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Мая!
      Радвам се, че Ви харесва да бъдете сред моите сладки и разни други хрумки :)
      Дантелените сладки яйца наистина станаха много ефектни и аз ги правих и на следващата година.
      За да се получат така големи сладките, предполагам, че може да е виновна амонячната сода - понякога е доста силна и набухването на тестото става по-активно. Но не се притеснявайте за фондана. Когато на мен ми се случи подобна неволя, след като го разточа и изрежа фигурките съвсем леко го разточвам с точилката или придърпвам с пръсти. Ако това не е достатъчно, направете бяла глазура и просто очертайте с пош около фондана, а може и различни фигурки да нарисувате върху него. Сигурна съм, че ще станат сладките чудесни.
      Пожелавам Ви успех и весела Великденска подготовка! Поздрави!

      Изтриване

Вашият коментар ...