Няколко вечери изработването на дантелените черупки ме беше обзело изцяло. Дупчица след дупчица, контур след контур, сатенени панделки, снимки ... Тази доста дълга работа приключи. Но, както е известно, когато нещо се загнезди в ума, няма покой. И реших да продължа с ажурните мотиви. Направих сладки.
Сладки дантелени яйца
Продукти
200 гр. чиста мас
200 гр. захар
500 - 600 гр. брашно
3 яйца
1 пакетче амонячна сода
настърганата кора на 1 лимон
Приготвяне
Разбиваме захарта с разтопената, но не гореща мас. Прибавяме едно по едно яйцата, разтворената в малко топла вода амонячна сода и ситно настърганата лимонова кора. Постепенно добавяме пресятото брашно. Количеството му е ориентировъчно. Тестото трябва да е гладко и меко. Изрязваме сладките и печем в загрята до 180 градуса фурна докато порозовеят.
Приготвям сладки по тази рецепта много често. Особено когато декорацията е от фондан или ледена глазура. От амонячната сода набухването им е равномерно и повърхността е гладка. Сладките за Свети Валентин са от това тесто.
За дантелените яйца използвах бял фондан, изрязан с резеца яйце, с който са направени и самите сладки. Ажурите по него постигнах с резец за английска дантела. Сладките намазвам с разреден с малко вода мед и полагам фондановата украса. За изящен блясък и в съответствие със сатенените панделки на дантелените черупки напудрих повърхността с перлен прахов дъст.
За разнообразие малко количество от белия фондан разточих с шоколадово кафяв.
Знам, че яйчените черупки ще оцелеят. Но имам известни притеснения за сладките. Купчинката намалява и не е сигурно, че ще дочакат Великден.
Успокоителното е, че от използваните продукти в тази рецепта излизат около 60 - 70 броя сладки, което е напълно достатъчно за
различни експерименти при украсата, както и за междувременното изяждане
на известно количество.
Крехките и нежни ажурни черупки красиво се допълват със сладките дантелени яйца.
Ще се видим пак ...
Изящни са, Албенче! Толкова са нежни и красиви! Възхищавам се на търпението и умението ти! Браво и искрени поздравления! Хубав и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Снежи! Наистина търпението за изработването им е основно условие, но, нали знаеш, хубавите неща стават бавно:) Радостта от успеха е от крайния резултат, но голямото удоволствие и тръпката всъщност са по пътя към него!
ИзтриванеХубава и спокойна вечер!
Албена, уникални са - така нежни и ефектни!!! Много оригинални бисквитки :) страхотно допълнение към дантелените яйца!!!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни ти желая :)
Мина, много се радвам, че ти харесват! Действително са ефектно допълнение към черупките. От сега мисля следващата година да направя комбинация и със захарната дантела, за изработването на която, както и за другите идеи със силиконовата ѝ подложка, съм ти много благодарна!
ИзтриванеИ на теб хубави и ползотворни почивни дни!
Много романтика излъчват снимките,поздравления за таланта ти!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеПоздрави и хубави дни!
Албенче, и тези сладки са невероятни! Много изящни и нежни!
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Цветница!
Поздрави!
Тили, много благодаря!
ИзтриванеС малко закъснение ти пожелавам честити Цветница и Великден и на теб!
Хубава седмица и топли поздрави!
Колко е красиво тук! И бисквитките и яйцата са толкова нежни! Радвам се, че открих блога ти и с интерес ще го следя! Поздрави, с пожелания за вкусни и красиви празници!
ОтговорИзтриванеЧестити Великденски празници, Катя!
ИзтриванеДобре дошла в моята страничка! Радвам се, че моите творения са ти харесали!
И аз с интерес и голямо удоволствие се разходих при теб! Със сигурност ще се срещаме отново!
Поздрави и хубав ден!
Браво,браво,хиляди пъти браво,Игличе!Не разбрах как стават тези черупки така дантелени,но са не-ве-ро-ят-ни!
ОтговорИзтриванеИ бисквитките са прекрасни,и сервиза,и лленцата,една приказка е цялата ти презентация!Спокойни,усмихнати и светли празнични дни!
п.п.Извини ме,без да искам те прекръстих,Албенче,несъзнателно стана,но пък възхищението ми е съвсем съзнателно! :)
ИзтриванеМила Роси, м-н-о-г-о ти благодаря!!!
ИзтриванеЩастлива съм, че така си харесала моите дантелени черупки и бисквитки! За мен дантелите са магнетично привлекателни :) и не им устоявам, независимо от какво са сътворени!
А за името - накичила си ме с цветя, какво по-хубаво от това!:)
Сърдечни прегръдки! Желая ти прекрасна седмица, наситена със свежите вълнения от скорошните прекрасни празници!
Честит Празник, Албенче! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Хубав Великден! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧестит Празник и на теб, и на всички около теб, Снежи!
ИзтриванеС радост ти желая всички твои прекрасни думи да запълват и твоите дни, мисли и вдъхновения!
Прегръдки и хубава седмица!
Албенче, безкрайно красив си направила празника у дома!
ОтговорИзтриванеТезе бисквитки са страхотно допълнение към изящните бродирани черупки!
И толкова идейно си ги снимала на тази покривка!
Благодаря, Бети! Тази дантелена феерия действително беше у дома - украси и подслади празника на дъщерите ми и приятелите им. Другата част от подготовката е в селската къща, надявам се бързо да успея за я споделя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Много красота и изящество ! Поздравления Албенка ! Уникални и оригинални са и сладките и яйчените черупки… синхрон от всякъде и с много красиви снимки си ни ги показала мила :)
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за закъснелият си Великденски поздрав … много топлина и щастие и в празник и в делник ти желая !
Бъди все така идейна и ни показвай красотата сътворена от теб!
Дани, както винаги, емоционалността при теб прелива! Цял град, че сигурно и повече, може да заредиш с нея! Сърдечно и много ти благодаря! И на теб празничен поздрав и слънчева радост с близки и приятели!
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
За първи път попадам на твоят блог, но съм очарована. Златни ръце имаш. Поздрави и пролетен ден.
ОтговорИзтриванеТаня, добре дошла! Направо ме смути с тази висока оценка - Благодаря!
ИзтриванеЖелая ти чудесна разцъфнала пролет и всекидневно пълни чаши с шоколадово удоволствие!:)
Поздрави и до скорошни срещи!
Албенче, страхотна страничка си имаш.Много уютна,изпълнена с много красиви,оригинални и изящни предложения.Очарована съм от таланта ти и от красивите ти Великденските предложения,всичките ми допаднаха и дантелените черупки и сладки,и декупажа,и неустоимите пролетни кексчета.Не смея да си помисля колко труд и старание си положила за изработването на всеки един детайл.Сърдечни поздрави Албенче!
ОтговорИзтриванеТаня, добре дошла и на теб! Радвам се, че се срещаме. Както знаеш, вече си набелязах някои от твоите привлекателни рецепти, а като се зачета съм сигурна, че и други ще си пожелая:)
ИзтриванеА в отговор на твоите прекрасни думи, мога само да кажа - Благодаря от все сърце!!!
Поздрави и от мен!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеКазвам се Мая, много обичам да се губя из вашият сайт и все си харесвам нещо :)
От сега съм започнала с подготовката за Великден, изящните ви сладки ме плениха от пръв поглед!
Имам въпрос: много е добър прехода между фондана и курабийките, как го постигнахте?
Моите курабийки станаха по-широки от резеца!
Здравейте, Мая!
ИзтриванеРадвам се, че Ви харесва да бъдете сред моите сладки и разни други хрумки :)
Дантелените сладки яйца наистина станаха много ефектни и аз ги правих и на следващата година.
За да се получат така големи сладките, предполагам, че може да е виновна амонячната сода - понякога е доста силна и набухването на тестото става по-активно. Но не се притеснявайте за фондана. Когато на мен ми се случи подобна неволя, след като го разточа и изрежа фигурките съвсем леко го разточвам с точилката или придърпвам с пръсти. Ако това не е достатъчно, направете бяла глазура и просто очертайте с пош около фондана, а може и различни фигурки да нарисувате върху него. Сигурна съм, че ще станат сладките чудесни.
Пожелавам Ви успех и весела Великденска подготовка! Поздрави!