петък, 10 май 2013 г.

Великденска торта "На полянката гнездо, а в гнездото яйчица"

    Тази година така се случи, че за Великден у нас дълго се говори. Кажи-речи - два месеца празнични вълнения! Първо, както си му е редът, подготовката започна отрано. Второ, на 31-ви март отпразнувахме Католическия Великден. След това подготовката продължи. На 5-ти май отпразнувахме Православния Великден. А сега коментираме впечатленията и вълненията от красивите и вкусни дни! Ще рече човек, че сме без делници... Но да се оправдая - всеки ден редовно си ходим на работа и училище, просто дните минават бързичко...
    По големите празници нашата фамилия традиционно се събира при родителите ми. Понякога се налага от значителния ни състав някой да отсъства, но винаги сме си голяма и шумна компания! И да призная, много ми е добре - моята майка е главен организатор и готвач!  Нали знаете стихчето "Колко мило, колко сладко е при мама и при татко"! В тези случаи аз отговарям за сладките допълнения и даже не за всички ...
    Но сега поредицата от почивни дни в началото на май беше единствената възможност тази пролет да отидем до къщата ни на село. Желанието за почивка сред зеленина и тишина, съчетано с прогнозата за лятно слънце, надделя над статуквото и взехме решение за промяна на навиците. Децата останаха в къщи, а ние заминахме. Това, естествено, доведе до удвояване на кулинарните задължения. Напълних чантите с тортени форми, фондани, тефтер с рецепти и какво ли още не, защото никога не се знае какво ще потрябва и по-добре нещо да не влезе в употреба, отколкото да бера ядове от типа "как можах точно това да не взема". Като отговорна майка, обаче, трябваше да се погрижа и за децата. Е,  на тяхната възраст аз самата имах деца, но родителите са си родители и децата за тях винаги са си деца... 

И така украсата и сладките бяха готови...




... яйчицата те си боядисаха ...


... аз направих торта ...



... и, разбира се, козунак ...



    А с хапването са се справили, както са намерили за добре. Гладни не са останали, дори са наблегнали на любими и не много често одобрявани от мен храни. Изобщо, май и те са си почивали на спокойствие...

Великденска торта 
"На полянката гнездо, а в гнездото яйчица"


    Тортата е с класически пандишпанов блат. Този път към яйчения крем със сметана прибавих 150 гр. пасирано домашно сладко от къпини. Така кремът придоби много приятен люляков цвят. Леката кисела нотка на къпините чудесно компенсира значителната сладост на фондана.


 Яйчицата в гнездото са датски марципанови бонбони.

    
     Така  в къщи празнуваха Великден дъщерите ми, а какво направихме за празника ние на село ще ви покажа следващия път.

    Ще се видим пак ...

12 коментара:

  1. Албенче … толкова пролетно и красиво е било при теб по празниците :)
    Тортата е просто един цветен разкош :)и с тези красиви лалета… прекрасни снимки! Връщам се отново да им се насладя:)
    Направи ми утрото цветно и ароматно :)
    С удоволствие бих си хапнала еййй онова парченце торта ако беше пред мен :)
    Цветен и усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Дани, благодаря ти! С удоволствие те черпя от тортата и ти подарявам лаленце, което да сложиш в някоя от твоите прекрасни цветни кошници!
      Днес денят наистина беше слънчев и усмихнат!
      А на теб желая топла вечер!

      Изтриване
  2. Каква прелестна атмосфера! Красиви яйчица, уютна обстановка, прелестна торта! Чудно сте празнували! Толкова много положителен заряд има в публикацията ти, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, че си усетила "положителен заряд". Нали затова са празниците, да се заредим с хубави емоции, че да ни стигнат и за делниците :)
      Хубава и спокойна вечер!

      Изтриване
  3. Албенче, толкова ми е уютно при теб :)) Много красива публикация и четейки се видях в поне 80% от написаното. Ние правим такава голяма сбирка на Цветница и напълно разбирам вълнението и еуфорията. Тези дантелени бисквитки и яйчица знаеш как са ми на сърцето :)) Снимките са разкошни, тортичката е изумително красива, яйчицата, боядисани от децата са с много интересни шарки (специално да ги поздравиш!), а там в купата видях и едни с ефект на напукано, които също ме грабнаха. И кокошките на последната снимка са дундави симпатяги :)) Чакам с нетърпение следващата ти публикация! Поздрави и хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, знам си аз, че сме сродни души :) и с удоволствие те посрещам! За ефектите по яйцата и аз се зачудих как са направени. И дъщеря ми не само обясни, а и показно направи - още си пази разтворените бои, много хубаво се рисувало с тях...
      Сега аз ще ти кажа - върху свареното яйце залепваш тиксо, потапяш в боята, съхне, лепиш следващо тиксо, потапяш в друг цвят боя, съхне и така докогато решиш... Накрая отстраняваш всички лепенки и готово! Тя казва, че тъмното било като космос...
      Поздрави и хубава вечер на теб от мен и "дундявите кокошки" :)))

      Изтриване
  4. Албенче, много уютно, познато и приятно се почувствах от твоята публикация!
    Тортата ти е със страхотни цветове! И тъй като темата ти е за тортата, а яйчицата -тези дантелени съвършенства ги имаш в друга публикация, защо не смениш първата снимка. ПОследователите ти ще видят първо страхотната торта в блог листа си! Много е идейна и сладкото от къпини е страхотна хрумка!Много ми хареса и празничната маса- тези възглавнички на заден план, разкошните лалета-всичко е много естетско наредено, дори да не си го търсила като ефект!
    поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря за хубавите думи и ценния съвет! Целта ми беше хронологията на случващото се и изобщо не се замислих за този съществен момент. Както се казва, сега вече каквато съм я свършила, такава. Но занапред ще го запомня, човек все се учи ... :)
      Желая ти много приятна вечер! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Албенче, приказни снимки и приказна торта, а и пишеш много увлекателно. Особено ми харесаха снимите с тези лилави лаленца, а парчето торта си го грабвам и ще му се насладя с удоволствие. Пролетен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, много мило! Имам дългогодишен опит в разказването, приказването и подходящото поднасяне на наставнически съвети:)с моите три деца. А децата могат да ни научат на много неща, най-вече хубави :)
      Вземи си парченце, ама по-голямо, да стигне и за четирите ти момчета :)
      Поздрави и хубава и спокойна вечер!

      Изтриване
  6. Албенче, невероятно красива торта! Пролетна цветна полянка и чудесно гнездо!
    Една красива приказка!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, черпя те с парченце полянка и сладко бонбонче-яйчице!:)
      Поздрави и за теб!

      Изтриване

Вашият коментар ...