В известен смисъл тази печена скумрия с чеснов сос е продължение на предишната публикация. Всъщност изобщо нямам представа дали в Дания се поднася такова блюдо. Просто когато човек отиде в някое заведение да хапне и поиска нещо типично датско, неизменно му предлагат риба.
Приготвена по всякакъв начин, рибата е любимо ястие за всички вкъщи. Сосът от чесън и магданоз придава пикантност на изпечената на скара скумрия. Освен това е изключително подходящ за предстоящото студено време, носещо настинки и изискващо по-наситени храни. Когато рибата е готова, този здравословен сос се приготвя бързо и вечерята се появява на масата точно на принципа "готово след минута".
Разрязваме рибата, осоляваме и изпичаме на скара. Изпечено по този начин, месото на рибата се запича приятно и се олекотява от значителната мазнина, която съдържа. Докато приготвим соса, съхраняваме в подходящ съд с капак.
За соса нарязваме на ситно една връзка магданоз и едро счукваме две глави чесън. Загряваме около 40-50 мл олио в тиган, прибавяме чесъна и леко запържваме. Сипваме 100 гр. оцет и оставяме сместа да ври 3-4 минути. Готовият чесън смесваме с магданоза.
Поднесена с този ароматен сос и с гарнитура от картофена салата, печената риба е вкусна и бърза вечеря за делничните дни.
Ще се видим пак ...
Албенче, много се радвам на идеята ти. Аз също много харесвам тази риба, а и тя е една от най-полезните, много източници го потвърждават. Макар да е хулена за тооолкова мазна и миришеща.. ;)
ОтговорИзтриванеА магданозената феерия с чесънче определено ще се пробва някой път, благодаря, че сподели.
Сърдечни поздрави и усмихнат откомврийски ден ти желая! :)
Вярно е, Гери, че като сложиш скумрията на скарата може да събереш всички котки на квартала :) Но пък наистина е много вкусна и полезна. А сосът го опитай - за зимата е супер!
ИзтриванеСега отивам да чета "Манджата в действие" :)
Хубав и вдъхновен ден желая и на теб!
Боже, каква разкошотия! Албенче, накара ме да усетя аромата на това прекрасно ястие, непременно ще го опитам, изглежда приказно просто!
ОтговорИзтриванеС есенен поздрав за прекрасен неделен следобед! :)
Мария, приятно ми е да хапнем заедно от тази вкусна риба :) Пък и ако донесеш от майсторски приготвения от теб хляб съвсем ще стане добре :)
ИзтриванеИ на теб желая топли есенни дни!
Обожавам скумрия,много ми допада и на скара и на фурна.Прекрасно ястие,Албенче непременно,ще го опитам.Хубава неделя ти желая!
ОтговорИзтриванеТаня, щом обичаш скумрия, този сос ще ти хареса като допълнение :) Вкусовете се съчетават идеално. Хубава седмица ти желая и приятен апетит!
ИзтриванеРазкошна е, Албенче! Изглежда по много различен начин, приготвена е уникално вкусно! Страхотни снимки, а чашката с корабчетата, разгледахме подробно:) Прегръдки, миличка!
ОтговорИзтриванеНаистина е вкусна, Кате.
ИзтриванеА с тези корабчета имахме късмет - добър улов направихме и чашките сега са ни пълни със спомени :)
И от мен прегръдки и хубава вечер!
Привет Бени!! Напълни ми душата и очите с предната публикация, а тази определено ми въздейства на вкусовите рецептори (обожавам риба)! Тази скумрийка ме омая, как сладокусно се е гушнала в чесновото сосче, няма как да устои човек!! Прегръдки миличка! Спорна и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеРуми, майстор си на думите! Тази така добре звучаща "сладокусно" е страхотно попадение! Няма да я забравя - съдържа всичко, за което иначе трябва доста изречения да се изредят:)
ИзтриванеОпитайте тази риба и да ви е "сладокусно"! Прегръдки и от мен, Руми!
Бени,обожавам скумрия,а при теб е с толкова апетитна,златиста коричка и този сос-мммм,ще се покапя!Пожелавам успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, развесели ме :) Ми то си е вярно, като му е вкусно на човек и да се покапе си е в реда на нещата :)
ИзтриванеХубава, топла и пълна седмица и за теб! Спокойна вечер!