неделя, 20 октомври 2013 г.

Скумрия на скара с чесново-магданозен сос

    В известен смисъл тази печена скумрия с чеснов сос е продължение на предишната публикация. Всъщност изобщо нямам представа дали в Дания се поднася такова блюдо. Просто когато човек отиде в някое заведение да хапне и поиска нещо типично датско, неизменно му предлагат риба.
    Приготвена по всякакъв начин, рибата е любимо ястие за всички вкъщи. Сосът от чесън и магданоз придава пикантност на изпечената на скара скумрия. Освен това е изключително подходящ за предстоящото студено време, носещо настинки и изискващо по-наситени храни. Когато рибата е готова, този здравословен сос се приготвя бързо и вечерята се появява на масата точно на принципа "готово след минута".




    Разрязваме рибата, осоляваме и изпичаме на скара. Изпечено по този начин, месото на рибата се запича приятно и се олекотява от значителната мазнина, която съдържа. Докато приготвим соса, съхраняваме в подходящ съд с капак.
    За соса нарязваме на ситно една връзка магданоз и едро счукваме две глави чесън. Загряваме около 40-50 мл олио в тиган, прибавяме чесъна и леко запържваме. Сипваме 100 гр. оцет и оставяме сместа да ври 3-4 минути. Готовият чесън смесваме с магданоза.



    Поднесена с този ароматен сос и с гарнитура от картофена салата, печената риба е вкусна и бърза вечеря за делничните дни.




    Ще се видим пак ...


12 коментара:

  1. Албенче, много се радвам на идеята ти. Аз също много харесвам тази риба, а и тя е една от най-полезните, много източници го потвърждават. Макар да е хулена за тооолкова мазна и миришеща.. ;)
    А магданозената феерия с чесънче определено ще се пробва някой път, благодаря, че сподели.
    Сърдечни поздрави и усмихнат откомврийски ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, Гери, че като сложиш скумрията на скарата може да събереш всички котки на квартала :) Но пък наистина е много вкусна и полезна. А сосът го опитай - за зимата е супер!
      Сега отивам да чета "Манджата в действие" :)
      Хубав и вдъхновен ден желая и на теб!

      Изтриване
  2. Боже, каква разкошотия! Албенче, накара ме да усетя аромата на това прекрасно ястие, непременно ще го опитам, изглежда приказно просто!
    С есенен поздрав за прекрасен неделен следобед! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, приятно ми е да хапнем заедно от тази вкусна риба :) Пък и ако донесеш от майсторски приготвения от теб хляб съвсем ще стане добре :)
      И на теб желая топли есенни дни!

      Изтриване
  3. Обожавам скумрия,много ми допада и на скара и на фурна.Прекрасно ястие,Албенче непременно,ще го опитам.Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, щом обичаш скумрия, този сос ще ти хареса като допълнение :) Вкусовете се съчетават идеално. Хубава седмица ти желая и приятен апетит!

      Изтриване
  4. Разкошна е, Албенче! Изглежда по много различен начин, приготвена е уникално вкусно! Страхотни снимки, а чашката с корабчетата, разгледахме подробно:) Прегръдки, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е вкусна, Кате.
      А с тези корабчета имахме късмет - добър улов направихме и чашките сега са ни пълни със спомени :)
      И от мен прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  5. Привет Бени!! Напълни ми душата и очите с предната публикация, а тази определено ми въздейства на вкусовите рецептори (обожавам риба)! Тази скумрийка ме омая, как сладокусно се е гушнала в чесновото сосче, няма как да устои човек!! Прегръдки миличка! Спорна и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, майстор си на думите! Тази така добре звучаща "сладокусно" е страхотно попадение! Няма да я забравя - съдържа всичко, за което иначе трябва доста изречения да се изредят:)
      Опитайте тази риба и да ви е "сладокусно"! Прегръдки и от мен, Руми!

      Изтриване
  6. Бени,обожавам скумрия,а при теб е с толкова апетитна,златиста коричка и този сос-мммм,ще се покапя!Пожелавам успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, развесели ме :) Ми то си е вярно, като му е вкусно на човек и да се покапе си е в реда на нещата :)
      Хубава, топла и пълна седмица и за теб! Спокойна вечер!

      Изтриване

Вашият коментар ...