Както знаем, има ястия, които могат да се приготвят само в определен сезон. Този пъстроцветен омлет е точно такъв случай.
По нашите пазари зелени домати се намират единствено през есента. И
макар да е идеален за бърза вечеря, само веднъж годишно имаме
удоволствието да се насладим на вкусния омлет - в деня, посветен на Царската туршия. Просто само тогава купувам зелени домати.
Винаги остава по нещо от продуктите. Единствено доматите се чудех
какво да ги правя и обикновено ги добавях към борш-супа. Но преди няколко години, след целодневни туршиени подвизи, нямах никакво желание да се занимавам с готвене. И приготвените за супа зеленчуци заминаха в тигана, гарнирани с няколко яйца. Това беше внезапно решение, което станало правило за всяка следваща година. Получи се ястие, което нарекохме
Есенен омлет
2 - 3 средно големи зелени домата
3 - 4 средно големи картофа
3 - 4 големи червени чушки
1 стрък праз лук
4 яйца
магданоз
олио
черен пипер
сол
Сваряваме обелените, нарязани на едри кубчета, картофи до полуготовност. Чушките и лука запържваме в горещото олио до омекване. Прибавяме нарязаните на дебели лунички домати. Необходимо е честичко да се разбърква, за да не загорят зеленчуците. След 15-20 мин. прибавяме отцедените картофи, овкусяваме с черен пипер и сол. Когато всички съставки са готови, заравняваме повърхността на ястието и заливаме с предварително разбитите яйца.
Оставяме омлета още няколко минути на котлона. За колорит, аромат и свежест преди сервиране украсяваме със стръкчета магданоз, няколко чери доматчета или нарязан на кръгчета обикновен червен домат.
Ще се видим пак ...
Знаеш ли, Албенче, идеше ми да кажа "ааа, аз не обичам много-много зелени домати". Но сега като гледам и като се замисля как добре ще подхожда киселкото в тях на плътния омлет, и се размечтах. :)
ОтговорИзтриванеПре-крас-но! :)
Сърдечни поздрави и благодаря за идеята, вкъщи сме любители на омлетите! ;)
Гери, тази комбинация се оказа наистина доста вкусна. Пък е и засищаща :) Опитайте, ще се радвам, ако ви хареса.
ИзтриванеХубава вечер и поздрави и от мен!
Албенче, интересно хрумване!
ОтговорИзтриванеАз не обичам зелено -доматена туршия, но съм експериментирала , като печен на грил и комбиниран с котидж сирене на препечена филийка, и сладко от тзелени доматчета, естествено :) и тъй като имам градина с домати, които не искат вече да зреят ще пробвам твоя омлет.
Хубава неделя!
Харесва ми твоят експеримент с печен на грил зелен домат - догодина определено това ще пробвам и аз. А сладко от зелени доматчета все се каня да направя, но така и не съм стигнала до него. Пак догодина си обещавам да бъде, пък ще видим :)
ИзтриванеХубава седмица, Бети!
Бени,ако нещичко е останало(едва ли:),но да си направя устата.....),обади ми се!!!!!!!Спорна нова седница!
ОтговорИзтриванеМиленка, вярно, вече свърши, то един тиган омлет май не е кой знае колко много :) Но ще те почерпя с нещо друго, дано ти хареса :)
ИзтриванеСпорна седмица и от мен! Поздрави!
Много е пухкав и с дъх на есен,Албенче!Превъзходно,бързо ястие!Хубав понеделник!
ОтговорИзтриванеОпределено е с дъх на есен, Роси! Всеки сезон поднася свои идеи :)
ИзтриванеПриятна и все още топла вечер!
Албенче, като пано е. Много апетитно изглежда и съм сигурна, че е много вкусно. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеОмлет-картинка, Танче :) А пък и вкусна - тона си е добра комбинация!
ИзтриванеПоздрави и приятна седмица!
Обожавам зелени доматчета на туршия, но досега не съм ги пробвала на нищо друго. За пръв път виждам подобна идея и много интересно звучи. Харесва ми колко е колоритно, колко различно и вкусно е това прекрасно есенно предложение. СТрахотна идея! Поздрави и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеТази идея дойде от чудене как по-бързо да направя нещо за хапване :) Нали знаеш, Кате, че в такива моменти услужливо се появяват хрумки, които успешно разнообразяват познатите решения :)
ИзтриванеКрасива есенна седмица и на теб!