сряда, 23 октомври 2013 г.

Есенна кошница

    Есента е пълноцветна. Багрите преливат. Цветове наситени, ярки, плътни. Цяло лято събирали светлината на слънцето и топлината на земята.
    Есента е изобилна. Пълни погледите, душите. Трупа даровете си в поднесените кошници. Подреждаме картини. Стараем се да ги запомним, да ги задържим. Скоро снежна покривка ще ги скрие от очите ни. Но жадуваме за още малко топлина, още малко цвят. Трябва да ги съхраним.


И ги подреждаме отново в картини. Малки пространства, запечатали аромати, багри и вкусове.


    Приготвянето на зимнина е задължителна част от есенния сезон. Да, в магазина има всичко - всякакви лютеници, туршии, компоти, сладка. Но там просто купуваш някакъв буркан, чудейки се дали си направил добър избор, отваряш го вкъщи и в стандартния случай след няколко забележки за неясния вкус, прекалената соленост или доста мекото съдържание, задължителното заключение е, че не това си спомняш за сладката на баба и туршиите от село. За да не се къхарим по този въпрос месеци наред, есенно време в нашата къща се отдаваме на приготвянето на няколко вида зимнина. И ако лютеница забърквам през няколко години, а от детски пюрета никой не се нуждае, защото времената на млечните зъбки отдавна отлетяха, то правенето на Царска туршия въобще не подлежи на съмнение.






ЦАРСКА ТУРШИЯ


               Продукти

       5 кг. червени чушки
       3 кг. моркови
       1,5 кг. зелени домати
       2 големи глави карфиол
       1 голяма дюла
       5 големи ябълки
       10 средни глави лук
       5 глави чесън
       2 големи връзки листа целина

               За маринатата

       3,5 л. ябълков оцет 5 %
       7 л. вода
       5 чаени чаши олио
       10 кафени чашки сол
       20 гр. черен пипер
       5 - 6 дафинови листа

    Почистваме чушките от дръжките и семките. Бланшираме ги във врящата смес от оцет и вода. Подготвяме останалите зеленчуци - карфиолът накъсваме на средно големи розички, обелваме морковите,  дюлата и ябълките нарязваме на едри полумесци, чесънът разделяме на скилидки, доматите, лука и стръковете целина оставяме цели. За тази туршия по-голямата част от зеленчуците е задължително да останат цели. Подреждаме ги в буркани (за мен най-удобни са тези от 1,5 литра).
    Леко стопляме сместа от оцет и вода. На всеки един литър от нея прибавяме 0,5 чаена чаша олио, 1 кафена чашка сол, цели зърна черен пипер, начупени дафинови листа. Заливаме бурканите с топлата смес, затваряме веднага и обръщаме за 2 - 3 денонощия с капачките надолу. Количеството марината може да варира, все пак зависи колко плътно сме подредили зеленчуците. Ако се наложи да добавим още, важно е да се спази съотношението 1 част оцет на 2 части вода.



 След няколко часа нашата кошница, пълна с прекрасни есенни зеленчуци,


радва погледа ни с красивите картини, сътворени от самите нас.



Следват 3 - 4 седмици престой на хладно  и Царската ни туршия е готова.

    Макар и малко уморително, преживяването да се събере това есенно изобилие в стъклените буркани си заслужава. И за да угодя на предпочитанията, намалявам малко количеството чушки и увеличавам карфиола с още една глава. Въпреки това той никога не стига и често се чува: "Ама аз този път хапнах само няколко парченца!".


    Ако следващия почивен ден се чудите какво да правите, подредете няколко буркана с Царска туршия и цяла зима ще си спомняте ярките топли цветове на лятото. Или пък си обещайте следващата есен да не пропуснете.




    Ще се видим пак ...

14 коментара:

  1. Толкова емоционално си описала правенето на туршия Албенка :)
    Толкова красиво подредена ... красиво заснета :)
    А бурканите ... такива симпатяги :)
    Кошницата със зеленчуци ...бих си направила снимка от нея и закачила в рамка за кухнята:)
    Наистина туршия за царе! Царска и в пряк и в преносен смисъл!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сърдечно ти благодаря за хубавите думи! Много ме трогна поривът ти да слоиш в рамка моя снимка! Това наистина е страхотна оценка и аз освен с царска туршия, се сдобих и с царска гордост :)
      Прегръдки от мен и прекрасен есенен ден!

      Изтриване
  2. Албенче, цяла картина е при теб днес, чудесно! :)
    А за карфиола - права си, и ние вкъщи, като деца пък и сега, все от него търсим в туршийката. :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, нали около нас всичко е от всякакви картини съставено :) Важното е ние да изберем красивите, носещи настроение и усещане за хубави предстоящи моменти!
      Поздрави най-сърдечни и за теб!

      Изтриване
  3. Много обичам такава туршийка и най-вече карфиола.Много красиви си я подредила и снимала,Албенче,идва ми да си дръпна някое бурканче.Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, карфиолът май няма конкуренция в туршията, всички все към него посягаме :) А бурканче туршия може спокойно да си вземеш, имаме достатъчно :)
      Хубав и вкусен ден!

      Изтриване
  4. Оле, Албенче!!! Царска туршия, представена по царски!!! Ама каква картина си изрисувала, какво старание, какво желание, такъв уют! Бурканчетата са уникални! Прекрасна публикация, мила!!! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за този емоционален отзив! Много ми е приятно, че снимките са предизвикали у теб точно усещането за уют. Когато из кухнята се разнесат ароматите на продуктите и врящата марината, а навън е студено (както беше първите дни на октомври), именно това усещане е най-силно :)
      И от мен сърдечни прегръдки! Желая ти топли и пъстроцветни есенни дни!

      Изтриване
  5. Това е едно великолепно есе,вълнуващо и възхваляващо багрите на есента отразени в прекрасните ни зеленчуци.А,твоето отношение към царската туршия е великолепно предадено с подреждането на бурканчетата....Прекрасно се почувствах при теб,Бени:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е било приятно гостуването при мен, Миленче! Когато човек гледа картините на есента не може да остане равнодушен и аз споделих хубавите емоции, които предизвикват :)
      Хубав и многобагрен есенен ден ти желая! Поздрави!

      Изтриване
  6. Албенче, ще кажа само- КРАСОТА, в цялата и форма. Поздравявам те.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, само ще кажа - БЛАГОДАРЯ! :)
      Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Ооооо Бени!! Прекрасни картини си сътворила, ама то няма да си ти, ако не е така! Освен, че радват окото ще зарадват и небцето, снимките са просто невероятно красиви - събрали са всички багри на богатата и щедра есен! Целувки миличка и прекрасен, топъл и слънчев уикенд ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  8. Оооо, Руми! Такава похвала! След радостта за окото, радостта за небцето е не по-малко въодушевяваща. То от опит го знаем, нали :)
    Благодаря ти много за тези сърдечни думи! Желая и на теб, и на всички около теб, разкошни почивни дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...