вторник, 15 януари 2013 г.

Семейна Коледна торта

     Започва нова година. Коледа мина, но у нас все още има украса и лампичките светят. Навън е студено и снежно, в къщи е топло и светло, т.е. класически момент за зимна торта. 

   Тази торта беше кулминацията на сладките коледни приготовления. Нищо сложно - пандишпанов блат, лек крем и снежно бял фондан. Бях измислила как ще изглежда още месец преди празника, но внезапно активно участие взе и моят мъж. Така тортата получи името си - Семейна Коледна торта.


Пандишпанов блат 

6 яйца
1 ч. ч. захар
6 с. л. брашно

    Отделяме белтъците и жълтъците. Разбиваме белтъците със захарта на пухкав твърд сняг. Прибавяме последователно жълтъците и внимателно разбъркайте. Добавяме пресятото брашно. Сместа изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно кръгла форма за торта с диаметър 24 см. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна. Първите 15 мин. фурната не трябва да се отваря. Блатът е готов когато се отлепи от стените на формичката.

Крем

500 гр. течна сладкарска сметана
1,5 пактечета от 125 гр. крема сирене
1 пакетче желатин на д-р Йоткер
100 гр. прясно мляко

    Желатинът приготвяме според инструкциите на опаковката. Леко затопляме прясното мляко и разбъркваме добре в него крема сиренето. Прибавяме разтопения желатин. Сметаната разбиваме с миксер и прибавяме желатиновата смес. Внимателно разбъркваме и поставяме в хладилника за около 20 мин. - да започне желирането. Разбъркваме един-два пъти.

Сглобяване на тортата

    Разрязваме внимателно блата на три хоризонтални платки. Поставяме първия блат във формата. Намазваме с половината от крема, поставяме втората платка, пак крем и накрая третата платка. По желание платките може да се сиропират с по  4 - 5 с. л. компот от праскови или захарен сироп. Но ако блатът е много пухкав, бих ви посъветвала да прескочите сиропирането. Покриваме тортата с фреш фолио и я оставяме в хладилника за 12 часа.

Маслен крем  

125 гр. масло
250 гр. пудра захар
2 с. л. прясно мляко

    Към пресятата пудра захар прибавяме млякото и маслото. Разбиваме с миксера на гладка смес.
   Намазваме тортата с масления крем от всички страни, като повърхностите трябва да направим оптимално гладки. На някои места кремът става повече, на други почти прозира, но щом получим задоволителен резултат връщаме тортата в хладилника.

    И сега настъпва най-приятната част. За мен това е момент на удоволствие, примесено с малки въпросителни и понякога свързано с промяна на дизайна в крачка. В някои случаи просто се налага да сменя решението си за крайната визия на тортата, т.е. има да направя още доста фигурки, за да стигна до майсторството. Но при приготвянето на тази коледна торта всичко беше по план. И така - имаме готова торта от светли пандишпанови блатове и бял лек крем - нали е зима! Продължаваме ...
    Приготваме детайлите - аз използвах готов червен и зелен фондан. Разточваме белия фондан и старателно го поставяме върху тортата. Заглаждаме, изразвяме излишното и сме готови да подредим украсата. Завързваме червената панделка и готово!


    Междувременно в процеса се включи и мъжът ми. Когато тортата беше само с бял снежен фондан, поставена на ярко червената чиния, той реши, че върху нея уютно ще се настани един не много срещан персонаж, но без който неуморният старец Коледа едва ли би се справил. Ето я - жизнерадостната Баба Коледа!



    Така се получи нашата Семейна Коледна торта









    
    Накрая искам да ви покажа и един коледен кекс за мила приятелка. Пожелавам на нея, на съпруга й и на двете й дъщери прекрасна година, изпълнена с радост, творчество и усмивки! Пожелавам й и по-чести срещи с мен!

    Честита Нова година и на всички вас!


    Ще се видим пак ...

2 коментара:

  1. Това е много хубава торта с още по-забавна бабка.

    ОтговорИзтриване
  2. Тортата е Уникална !! Бабката може да се дооформи леко!!!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...