петък, 12 април 2013 г.

Великденска подготовка - дом за яйчени черупки


    Да, знам, че "не всеки ден е Великден"! Но моментите на празнична подготовка са малки частички от самия Великден. Затова яйчицето с табелката на полянката, рисувано от голямата ни дъщеря преди доста години и грижливо запазено от мен, ще ни прави компания и ще ни казва, че "Днес е Великден!"

   






    Още преди да е дошъл денят на празника в дома ни започват да се появяват местенца, където тържествено се настаняват малки и големи украси, променящи ежедневния му облик и настоятелно напомнящи, че поредната суматоха предстои. Централна роля играе основния символ - яйцето. Или по-точно - яйчените черупки. Както знаете белите яйца не са много срещани по нашите магазини, затова не пропускам да купя кутия-две щом ги мерна на щанда.  Месеци наред всяко яйце се продупчва с губерка, продухва се, измива се старателно с препарат и топла вода и се прибира в един панер. 


     Когато кухите черупки увеличиха броя си и се чудех къде да ги побера без да станат на малки парченца, просто ги върнах обратно в кутиите.



    Но обикновените картонени кутии се нуждаеха от премяна. Декупажната техника свърши чудесна работа. Самите кутии боядисах с акрилна боя в свежи пролетни цветове. Стандартно минах две ръце. След като боята изсъхна, залепих картинки от тематични салфетки. Използвам течно лепило с тампон. Намазвам избрания участък, като се старая лепилото да нанасям само върху мястото, което е определено за картинката. По правило, когато изсъхне, лепилото става невидимо, но понякога повърхността трудно попива. Затова излишното отстранявам с парченце салфетка или мека кърпа. От изрязаната картинка се отделя горния цветен слой и се полага върху намазаното пространство. Картинката се залепва върху предмета с леко притискане от центъра към периферията. Следва изсъхване, лакиране с акрилен безцветен лак, изсъхване, изравняване на повърхността с твърдата част на дунапренова домакинска гъба, пак лак, изсъхване. Ако се наложи процедурата се повтаря още един път. Звучи дълго, но удоволствието от сътворяването и крайният резултат си заслужават.
 

    Така за ценните ми бели черупки беше осигурен пъстър дом.


Първи етаж

Втори етаж


Трети етаж


    Разбира се, имаше и такива, които не намериха място в шарените кутии. 

Някои си останата в панерчето в компанията на венчета от нарциси ...

... или просто вързани с панделка.

Други, скупчени около цветната саксия, останаха да чакат следващи творчески импулси.


Ще се видим пак ...

6 коментара:

  1. Албенче, страхотни снимки и чудесно предпразнично настроение виждам тук. Много красиви са станали кутийките за яйца. Никога не би ми хрумнало да украсявам точно тях :))Но сега вече ми се иска. Ранункулусът ти от последната снимка е страхотен. Моят пожълтя и направо ти завиждам за твоя :)) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Снежи, радвам се, че ти хареса идеята за яйчените кутии.Ще чакам да ни покажеш твоите :)
    А цветето със сложното име (не знам как успя да го запомниш, защото аз му казвам ранун-нещо-си!) и аз много харесвам, но трябва да ти призная, че е второто. Първото държах вътре и също започна да жълтее, сега са настанени на балкона и мисля, че се чувстват по-добре!
    Цветни поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Албена, отново невероятни идеи! Поздравления! Толкова са красиви!
    Топли и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тили, благодаря ти! Скоро кутиите ще имат допълнение ...
      Желая ти приятна, лека вечер!

      Изтриване
  4. Е …. не съм я пробвала тази декупажна техника :( Но след тези красиви предложения…. много се замислих : )*
    А тук изобщо не съм виждала да се продават бели яйца :( но бих изпробвала и за нещо друго, стига да не се изложа :)
    Много красиви снимки и празнично е при теб Албенче !
    Хубав и слънчев уикенд !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за похвалите. Ако имаш желание - пробвай! Не е сложно, дори е забавно. И наистина става на всички предмети. И не знам как ще се изложиш - при този усет за красиво и цветно!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване

Вашият коментар ...