понеделник, 15 април 2013 г.

Великденска подготовка - декупирани черупки


    



    
    Натоварило рисуването си яйчице, нашето зайче върви устремено напред. И след освежаването на яйчените домове, сега е ред на самите обитатели. В новата си украса няма да се върнат там - ще им бъде малко тясно. Но  място за тях винаги ще се намери.

     Тези яйца, украсени чрез техниката на декупажа, всъщност са от втората серия. Исках да покажа декупираните черупки по реда на изработването им, но след като загубих значително време да търся част от снимките на първата серия, реших да обърна подредбата. Разликата е в основата под картинките. В случая се използват два  цвята боя и медиум за напукване. Просто заигравката е повече. 

   
    След няколко вечери стоене до малките часове и разхвърляни на разни места из кухнята салфетки, бои, четки и панделки, колекцията е събрана в купата и готова за подредба. Не успях да си осигуря клонки, както ми се искаше и затова нарцисите спасително предложи услугите си. 


    Но тежестта на яйчените черупки се оказа значителна за тях. За да станат по-стабилни, в кухите им стеблата промуших цветарска тел. Закачих по една черупка на всяко цвете. Не сполучих със снимките, но в действителност се получи красива цветна великденска картина.


    Едно от яйцата направих с една от любимите си салфетки. Просто защото с нея направих първия си декупаж-предмет с напукана основа. Това е една метална кутия от сухо мляко, а мотивите от салфетки са изключително сложни. Представете си нарисувани тревички, всяка самостоятелно изрязана ... Кутията стана красива, особено коронясана с дървения капак, за който се погрижи мъжът ми. Направих я преди три години, но за разлика от други, тази запазих. Сега яйцето и кутията се допълниха чудесно.




    Разбира се, не всички бели черупки станаха цветни. Идеите за следващите са вдъхновени от рязаната бродерия, но работата все още продължава ...


Ще се видим пак ...

8 коментара:

  1. Албенче, поздравления за красотата и търпението! Напълниха ми се очите - прелестни са и яйчицата и кутията! Поздрави и с нетърпение чакам дантелените.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елти, радвам се, че са имали такъв ефект!
      Дантелените скоро ще са готови и ще се похваля :)
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Ехаааа Бени, това е великолепно!! Такива украси видях когато бях в Германия по време на техния Великден и изключително ми харесаха! За разлика от техните (те са пластмасови) твоите са нежни, крехки и с невероятно излъчване!! Поздравявам те за умението и търпението да превърнеш в произведение на изкуството един толкова крехък продукт!! Целувки, хубава и успешна седмица!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти пращам целувки, скъпа Руми - за похвалите и за сърдечната ти емоционалност!
      Такива украси наистина са много разпространени в другата част на Европа. Само дето съм с впечатлението, че занимаващите се там с тази дейност приятно си запълват времето, а не го крадат след работа по малките часове на нощта ... Но пък е така увлекателно!
      Благодаря ти много!
      Поздрави и лека вечер!

      Изтриване
  3. Албена,направо ми падна шапката,браво,невероятно красиви са ти яйцата,а за кутията мога само да завиждам,толкова е неповторима!Сърдечна прегръдка и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, направо се възгордях от тези думи!:)
      Наистина е голямо удоволствие да преобразиш предметите по този начин и после да си седиш и да им се радваш!:) А когато и приятелите ги харесат, удовлетворението е пълно!
      И от мен прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  4. Красота !!! Поздравления Албенче !
    Когато снимките говорят , думите са излишни :)
    Ще очаквам и останалите ти идеи за празника…. много ми харесват подобни нещица :)
    С поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  5. О, Дани, сега аз нямам какво да ти кажа в отговор! Просто ти благодаря!
    Е, имам още нещо да покажа, но не е готово. Дано оправдае очакванията ...
    И от мен сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...