сряда, 24 април 2013 г.

Великденска подготовка - дантелени черупки

    




   Великденската подготовка продължава. Зайчето тича напред-назад, упорито дърпайки каручката с товара. В нея освен празничното яйце са се натоварили какви ли не прозаични задачки. Част от тях съвестно изпълнени, други попретупани, трети изоставени - и денят минал. Делници.


    Вечерите все още са дълги.. Мога да отделя време на подготовката на разни украси. Из мислите ми се въртят какви ли не идеи, но съм съвсем наясно, че повечето ще останат в чекмеджето с надпис "Това ще направя догодина".
    Спомням си, че като деца с нетърпение чакахме да настъпи момента на боядисването на яйцата. Баба изваждаше една огромна тенджера и специално приготвени платнени торби. С измитите яйца напълваше торбите и плътно ги подреждаше в тенджерата. Така предпазваше черупките да не се удрят една в друга, когато водата закипи. Боядисвахме по 60 - 80, понякога и по 100 яйца.  Около 20-тина при оцветяването се завързваха с различни листенца в мрежичка и ние се надпреварвахме чие яйце ще се получи с най-чиста флорална украса. Пръстите ни така попиваха боя, че няколко дни ходехме като къносани индийчета. Основната бройка бяха едноцветните яйца, най-много червени. След това почти целодневно багрене, на следващия ден започваше рисуването. Точки, бордюри, цветенца, пиленца, зайчета ... Общо взето нашите детски ръчички достигаха върховите си изобразителни умения точно с бордюрите и цветенцата. Но майка рисуваше смешни личица и мили животинки, а най-хубави бяха изпъстрените с картинки от приказки. Може да си представите с каква гордост ги подарявахме на приятели и близки! Но тогава нямаше цифрови апарати, с които да направиш десетки снимки на всичко, което ти хрумне...
    Сега боядисвам само 30-тина яйца. Декорирането се прехвърли върху яйчените черупки. Напоследък най-много са декупираните, но от миналата година ме обхвана тръпката по дантелените черупки. Тази декорация не е част от нашите традиции, тя е характерна за Централна Европа, но за мен беше чудно откритие.


    Красотата на рязаната бродерия, наситена със сантимента на минали времена, разказваща спомени за живота и вълненията на баби и прабаби, сега се пренесе върху крехките бели черупки.
 

     Изработването на тези нежни ажури е свързано с много търпение и отнема значително време. 
    Като начало в семейното вечерно меню през ден - два сериозно са застъпени яйцата. Това продължава до момента, когато ежедневното сутрешно обикаляне на стаите стане излишно и всички (освен теб) са се "излюпили" от леглата. Тогава се прокрадва съмнението, че може да захвърчи перушина и яйчената серия приключва.
    През втория етап с молив в едната ръка и черупка в другата започваш да се чудиш къде да отбележиш местата за изрязване. След като се примириш, че тази работа не е за теб, търсиш помощ. В моя случай мъжът ми. Е, не всички можем да рисуваме или с точно око да определяме равномерното разпределение на дупчиците по овалната повърхност, но нали затова са ни мъжете - да се притекат на помощ в нужния момент ...


Идеен проект ... графичен рисунък ... размазана снимка ... нетърпение ...












Включваме гравиращата машинка, успокояваме околните, че не сме отворили стоматологичен кабинет и първите ажурни дупчици се появяват.










Така изглежда черупката след като приключим с машинката. Трябва да призная, че тази манипулация задължително се извършва преди голямото пролетно чистене. Иначе има опасност радостта от успеха да изчезне под кърпата на повторното миене, защото липсващите части от черупката са се разлетели под формата на прашинки по блестящите ни повърхности,  покривайки ги с фина паяжина - нали в природата нищо не се губи ...




    Следва почистване на люспиците по ръбчетата с малка кръгла пиличка. Трябва да се работи много внимателно - и най-малкия излишен натиск може да се окаже фатален. Знам го от опит! След няколко часа и почти схванати пръсти се сдобиваме с пълна купа надупчени черупки!

    Около дупчиците нанасяме релефния контур. Бихме могли да изрисуваме и част от повърхността с подходящи орнаменти. Дантелените черупки, вдъхновени от рязаната бродерия, са готови!


    Сега слагаме панделките и украсяваме великденските клонки. За тези като мен, които отново не са успели да ги осигурят, има и други варианти. Например екзотично цвете, на което не знам името, но можем да го използваме като цъфнало в ярки цветове дръвче ...


... или саксия със здравец. Кадифената мекота на свежите му листенца прекрасно хармонира с деликатната ажурна повърхност на яйчените черупки.


А може да ги оставим и така. 


    Идва ред и на съществената част - какво ще хапнем на празника. Но това още не съм го измислила ...

    Ще се видим пак ...

22 коментара:

  1. Такъв начин на декориране виждам за пръв път!
    Невероятно красиви! Наистина са като рязана бродерия!
    Албенче, искрени поздравления за умението и търпението да сътвориш тази красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, сърдечно ти благодаря! Аз все такива неща си намирам да правя, изискващи време и обикновено с много подробности :) Но така релаксирам. Нали знаеш, всеки с чудатостите си!:)
      Желая ти прекрасен слънчев ден!!

      Изтриване
  2. Наистина много красиви! Личи им колко много старание има вложено в тях. Поздравления за добрата работа! Който се сдобие с такова яйце е пълен щастливец! Продължавай все така!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много!
      Някои от черупките вече се кипрят в домовете на приятели и дано са ги направили щастливи! :)
      Хубави празници!

      Изтриване
  3. Без думи, невероятно красиви са яйцата украсени по този начин! Поздравления за изключителното търпение и красиво артистично постижение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам, че дантелените ми черупки са така харесвани.
    Украсата с тях е ефирна, нежна и красива!
    Весели и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Влизам аз да видя какво си ми отговорила, а то- няма ми го коментара...А по това време нещо ми забиваше компютъра... Както и да е...
    Още тога като ги видях, тези малки прелести ти писах, че са станали страхотни- нежни, прецизни, ефирни, много красиви! Едно от нещата , които не успях да опитам да направя тази година, и сега се наслаждавам на твоите! Не успях да си намеря Дремел, а ти с какво ги пробива? Това те питах и преди 10 -тина дена.

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, радвам се, че дантелените ми черупки са засилили интереса ти към тази техника. Ако сега не си успяла, то до следващия Великден има цяла година време :) И без това процесът е доста бавен, но пък крайният резултат носи действително голяма наслада.
    Част от черупките са правени с първата гравираща машинка - RAIDER, купена от Бриколаж. За съжаление на моменти доста вибрира и затова с нея основно работя при по-груби материали. Другата е DREMEL, купена от Практикер. Не бих казала, че е стабилна като зъболекарските - при тях захващането на борчетата е на съвсем друг принцип (ох, добре, че е така!), но няма как да сложим у дома и цял компресор :) Може би има и на други места, но не съм търсила.
    Желая ти приятно прекарване и ще чакам да покажеш творбите си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще покажа,аз като реша какво да купя...:)след като още през ноември не можах да намеря онлайн и търсих в Практикер, попаднах точно на РАйдер в Бриколаж, но нещо не ми хвана окото, не можех да си представя фините дупчици как ще ги правя....и с течение на времето ме погълнаха други идеи. Най-накрая ще взема един час при стоматолог и ще помоля да му ползвам машинката през това време. Амортизацията ще е по-малка отколкото да работи зъб...нали?
      Аз вече бях решила, че ти си стоматолог-наистина се изисква прецизна машина и ръка, несъмнено!
      Още веднъж поздравления!

      Изтриване
    2. Бети, стана ми забавно - не искам да чуя за зъболекар, а ти чак стоматолог ме направи :)))
      На теб успешен избор! Поздрави!

      Изтриване
  7. Не зная как съм пропуснала тази дантелена красота Албенка :) Това си е изкуство на светлинни години дълече от мен :)
    Прелестни са …. и със сигурност са донесли много настроение за празника !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа Дани, няма как да изпуснеш, нали сме си компания!:) Може тези черупки да "са далеч от теб", но аз пък мога да ти кажа, че се чудя дали ще мога да направя някой път снимка като твоите с тези прекрасни кошници ... и непрекъснато се сещам за общата творба със сина ти - пълнените чушки с яйцето-слънце ... или как ще копирам питката-венец с розичките ...
      Прегръдки от мен и лека вечер!

      Изтриване
  8. Албенче, това което си направила е уникално. Мога само да се възхищавам и да те поздравя за невероятното умение и търпение!!! Прекрасни са!!!
    Мая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, много благодаря за хубавите думи! Радвам се, че нещата, които показвам, носят толкова положително настроение!
      Спокойна и ползотворна седмица! Поздрави!

      Изтриване
  9. Прекрасни са, нежни и изящни! Поздравления за невероятния резултат и прецизната работа!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, добре дошла в моята страничка!Благодаря ти за хубавата похвала!
      Пишех отговор, когато видях твоя коментар. Само за минута влязох в блога ти, но със сигурност ще се върна още утре. Силно ме заинтригува!!!
      До скорошни срещи и приятна вечер!

      Изтриване
  10. Доста суперлативи са изписани за невероятните произведения, така бих ги окачествил и то заслужено! Цветето се нарича Фритилария или ходжово лале, на много ми харесва и се "връзва" изключително добре с майсторски изработените "дантелени черупки"! Поздрави и успехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавия коментар!
      Ще запомня цветето с името "Ходжово лале", което ми е по-интересното :) Благодаря за информацията, сега вече ще мога да попрочета повече за него :)
      Поздрави и от мен, Анонимен :)

      Изтриване
  11. Сега вече се запознах и с процеса на направа на тези невероятни красоти и още повече ме смая,Албенка,какво търпение и фина ръка имаш,браво,невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто мерак и търпение имам, Роси :) Само дето времето не стига много-много ...
      Поздрави и приятна вечер ти желая!

      Изтриване
  12. А от къде да си купим такава машинка,бихте ли споделили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Машинка за гравиране може да се купи от големите магазини за строителни и ремонтни материали. Предпочитанието за модел е въпрос на преценка:)
      Съжалявам за много закъснелия отговор ...

      Изтриване

Вашият коментар ...