неделя, 7 април 2013 г.

Тортена награда за изследователя на българските награди

    Тортата, която искам днес да покажа, е правена точно преди една година. Поводът беше рожденият ден на чичото на моя съпруг. Без претенции за особено майсторство, тъй като все още прохождах в правенето на този тип торти, но сътворен с много желание и ясна цел за визията, този сладък подарък беше приятна изненада за виновника и гостите на тържеството. Но преди да ви покажа самата торта, искам да кажа няколко думи за томовете книги, към които се присъедини и моят труд.

    Това са пет книги-албуми, обединени под общото заглавие "История на наградната система на България" с автор проф. д-р Петко Павлов и обхващат периода от 1878 г. до днес. Изграждането на системата от ордени и медали започва още със създаването на Третата българска държава.  Макар и една от най-младите в Европа, българската наградна система има сериозно развитие през годините, успява да преодолее липсата на приемственост и притежава изключително красиви постижения. Те са част от политическата, социална, културна и родова памет на България. Отличителните знаци и целите, за които са били учредявани, условията, при които са получавани, хората, които са удостоявани с тях и не на последно място художествената им изработка, са извор на информация за историческото развитие на новата българска държава. Ако попаднете на тези албуми, прелистете ги. Ще откриете истински произведения на ювелирното изкуство, ще намерите информация за учредителите, интересни справки за значими личности от нашата недалечна история.

    Ето няколко снимки от изданията, които, надявам се, ще провокират любопитството ви и ще засилят чувство ви за национална гордост.


 


    Албумите са резултат на дългогодишен изследователски труд, свързан с издирването и проучването на стотици наградни знаци и документацията към тях. Само за пример ще посоча, че в първия том има близо 900 снимки на ордени, медали, миниатюри, кутии, укази, грамоти и т.н. Въпреки, че има издания на тази тема, по огромния си мащаб и пълнота това изследване е първо и за момента единствено в българската специализирана литература.  Към тази изключителна документална сбирка сериозен интерес се проявява и извън страната. Многотомника притежават напр. Кралската библиотека в Норвегия, Кралската библиотека в Швеция и др., колекционери от Германия, Гърция, Франция, Русия и т.н. Престижното издателство Burke's Peerage & Gentry, Англия сътрудничи при разпространяването ѝ.

    Четвъртият том беше излязъл малко преди датата на тържеството. Очакваше се отпечатването и на петия. Така дойде идеята тортата да е част от тази поредица. През годините бяхме съпричастни и с огромно уважение към изключителния труд на чичо Петко. Пожелаваме му дълги години здраве, упоритост, заслужено удовлетворение и радост с близки и приятели.


Тортена награда за изследователя на българските награди



    За модел на тортата избрах книгата, на чиято корица беше "най-лесната" огърлица. Нямах за цел да я повтарям, нямаше и да мога, но успях да се справя с общия изглед. Импровизирах по украсата на пластинките, беше забавно. Буквите от шаблона, с който разполагах, бяха значително по-големи и затова съкратих надписите. Като цяло и отдалеч моята книга доста напомня за оригинала. Пък и важен беше замисълът, с който искахме да почетем рожденика и да изразим адмирациите си към ценния му принос в изследването на част от българската история.


Ще се видим пак ...

8 коментара:

  1. Албена, много хубава торта си направила за този забележителен човек!Макар правена за събитие преди година, предай му благопожелания и адмирации за положения труд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, сърдечно благодаря от мое и от негово име!
      Желая ти приятна вечер!

      Изтриване
  2. Интересна публикация, Албенче! Достави ми удоволствие да прочета всичко това, а тортата е чудесно копие на книгата. Справила си се чудесно! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина много се постарах, защото беше искрен акт на уважение!
      Много ти благодаря, Снежи!
      Поздрави и на теб и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Албена,много интересно ми бе да прочета въведението и поздравления за огромния труд на рожденика,да е жив и здрав!А ти си направила една изключителна торта,браво,много ми хареса!Пожелавам хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти е било интересно да прочетеш малкото думи, които написах за този голям труд. Радвам се, че и тортата ти е харесала - нали трябваше да продължа поредицата :)
      Хубава седмица и на теб и приятна вечер!

      Изтриване
  4. Браво на теб Бени, за великолепното изпълнение и идеята по такъв сладък начин да изкажеш уважение и почит както към възрастта, така и към труда на този Българин!! Нека да е жив и здрав и за напред да популяризира българската традиция и история (наистина се нуждаем от това)!! А ти се постарай тази година да "отпечаташ" следващия сладък том от поредицата :)!!
    Поздрави, целувки и прекрасен ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Руми!
    Ти наистина си човек, зареден с много позитивност - нещо, от което също много се нуждаем!
    Но "отпечатването" ще отложим за следващата година, сега е ред на Великденските лакомства и украси. Иначе желания много, но времето нещо не иска да се разтегля ...
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...