неделя, 30 юни 2013 г.

Пиле с ориз, гъби и спанак

    Вечерите, в които нямам никакво желание за готвене и в хладилника не се намира нищо за директна консумация, мъжът ми отзивчиво казва: "Ще направя яйца". Готварският му ентусиазъм, като изключим още две-три блюда, общо взето се изчерпва с този продукт. Да, обичаме яйцата под всякаква форма и холестеролът още си стои където му е мястото, но омръзва всеки път те да са спасението от сън на гладно . Така, че се налага аз да си вляза в кухнята. В такива моменти предложенията от раздел "готово след минута" са особено ценни. Днешното ястие е точно такова - бързо и вкусно. А за нас още по-вкусно, защото го научих от дъщеря ми. Една вечер, докато аз свалях стотиците снимки от дневната разходка по улиците на Копенхаген, пълните чинии бързичко се появиха на масата.



 Ето и моята версия.


    Приготвям това пиле с ориз вече два пъти. Вторият път добавих моркови, чесън и сметана. И защото бързо се готви и е подходящо за закъснели вечери, фотографирането всеки път беше по тъмно. Снимките не дават големи обещания, но ако решите да си направите това "готово след минута" пиле с ориз, няма да съжалявате.

Пиле с ориз, гъби и спанак

500 гр. бяло пилешко месо
150 гр. гъби печурки
2 суп. лъжици заквасена сметана
1 ч. чаша ориз
1 морков
1 скилидка чесън
300 гр. спанак
1 щипка джоджен
сол
черен пипер
олио

    В тендежера с дебело дъно запържваме скилидката чесън докато покафенее и я отстраняваме. Сипваме нарязания на тънки лентички морков и прибавяме ориза. Заливаме с две чаши топла подсолена вода, разбъркваме, намаляваме котлона на най-ниска степен и плътно похлупен го оставяме до готовност. Ако е необходимо, доливаме малко вода без разбъркване.
    В отделен съд задушаваме ситно нарязания спанак, като му прибавяме щипка сух джоджен и сол на вкус.
  Нарязаното на хапки пилешко месо запържваме в дълбок тиган докато побелее, прибавяме гъбите, сметаната, сол и черен пипер на вкус. Задушаваме докато сосът се сгъсти. Когато е готово, прибавяме спанака. 
    От готовата смес сипваме върху пласт ориз и поднасяме.
   Основната рецепта търпи вариации и като добавка за следващия пък си мисля за кашкавал и любимите яйца.

    Ще се видим пак ...

9 коментара:

  1. Много обещаващо, Албенче, много ми харесва! И аз обичам такива леснички и вкусни предложения, така че благодаря ти, ще се възползвам. И си изглежда много добре. :)
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Напротив, снимките са много обещаващи, а предложението е просто перфектно за бърза вечеря. Определено имаме нужда от такива рецепти. Много вкусно! С пожелания за прекрасен юли!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ги обичам такива "готови за минутка", Албенче. Много вкусно ми звучи и определено ще опитам и този вариант. Мъжът ми приготвя месо с ориз по подобна рецепта и го чакам да е в настроение, та той да готви, аз да снимам :) (още не е споделил рецептата с мен :))
    Поздрави на дъщеричката за това вкусно ястие! И прекрасен месец юли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ти както се казва "направо си се подредила супер" :) Той да се старае, а ти да любезно да запечатваш спомени и примери за следващи подходящи настроения :)
      От мен и дъщеря ми поздрави за вас!

      Изтриване
  4. Албенче, звучи много вкусно, а щом става и бързо, е великолепно предложение, от което ще се възползвам. Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Албенче, поздравления на дъщерята за вкусното ястие, както и на теб за този вариант!
    Слънчев летен месец!

    ОтговорИзтриване
  6. Мили приятелки, благодаря за хубавите думи! И от името на дъщеря ми, която определено беше доволна да чуе тези поощрения!
    Хубави слънчеви дни и на вас! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ммммного вкусничко!Като ти дойда на гости,ще очаквам да ме посрещнеш с тази вкуснотийка.До скоро!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...