четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Имитация с гъби

    Нали знаете за онези малки рубрики по списанията от типа на "Знаете ли, че ..."? Любопитни статистики, които ни се струват чудновати, а понякога дори леко стряскащи. Та там може да прочетем колко часа средно в живота си човек спи, стои на един крак, прозява се, колко пъти става и сяда, колко време отделя, за да мие чинии, да гледа телевизия или пък нещо по-интелектуално - да чете художествена литература - и какво ли още не! Един ден и аз се включих в обогатяването на една такава статистика, макар че нямах никакъв шанс да изкарам цифров резултат!
    Обичам да готвя, харесва ми да си избирам точните продукти от магазина, но въобще не ме привлича прибирането вкъщи с торби в двете ръце! Обаче предпочитанията са едно, а ежедневието нещо съвсем друго! Разбира се, добре е да гледаме на нещата от положителната им страна - този тип фитнес, изразяващ се в пренасянето и вдигането на тежести с вариращ обем, поне ми излиза съвсем евтино, даже без пари. Но търсенето на добри практики никога не е за пренебрегване и една вечер се запитах дали ако в деня на сватбата ми бях измерила колко са дълги ръцете ми и отново ги премерех сега, ще има разлика?! Може от научна гледна точка това да е невъзможно, но от битова съм сигурна, че някой и друг сантиметър съм прибавила. Все пак изхранването на мъж и три деца си е трудоемка дейност, особено когато нито веднъж не се е появил у мен интерес към изучаването на шофьорското умение. Както се казва - сама съм си виновна! Но тази вечер, посветена от мен на битово-псевдонаучните статистики, беше знаменателна. Оказа се, че голямото пазаруване през съботните дни е скритото призвание на моя мъж! И, естествено, понякога носещо неочаквани изненади, въпреки преобяснителните списъци, които изготвям по време на сутрешното кафе.
    Миналата събота, прибирайки се с няколко торби и торбички, мъжът ми щастливо ме осведоми: "Купил съм продукти, да ми сготвиш шкембе-чорба!". Тъкмо се приготвих да затъмня слънчевия почивен ден с няколко буреносни облака и той побърза да уточни: "Ама не истинска, а фалшива". Лутайки се из дебрите на пазара, попаднал на полянка-сергия с непознати гъби. Продавачът-гъбар му обяснил, че това е кладница и от нея става чудесна имитация на популярната национална чорбичка. Набрал-купил мъжът ми половин килограм гъбки заедно със саксийката с калуна, до която били сгушени и доволно се отправил към къщи.



    Зачудих се как ли да сготвя тази супа. По въпроса за шкембе-чорбата у дома съм постановила абсолютна забрана! Само един-единствен път я наруших преди години. Беше студена зимна вечер с температура доста под нулата. Тогава имахме печка "Раховец", която настанихме на балкона, а върху нея херметическата тенджера. Горката печка трудно успя да загрее, но упорито правеше опит да затопли и околната атмосфера, и да свари шкембето. Докато се сготви съдържанието изиграхме няколко игри канаста, а всяка една от тях отнема доста време. Предварително изпеченото пиленце, предназначено за мен и мъжката половинка на гостуващото ни приятелско семейство, много ни се услади. Към четири часа през нощта мъжът ми и приятелката ми още си чакаха порциите ...
    Но сега си имахме гъби и се зарових да търся рецепта. Намерих я при Гисчо от Супичка - пътеводител на новака в кухнята. И макар да не съм новак, това си беше новост за мен.

ФАЛШИВА ШКЕМБЕ-ЧОРБА




               500 гр. гъби кладница
               1,5 чаени чаши прясно мляко
               3 чаени чаши топла вода
               2 супени лъжици брашно
               1 чаена лъжичка червен пипер
               60 гр. масло
               чесън
               оцет
               сол

    Отстраняваме жилавите пънчета на измитите и отцедени гъби. Нарязваме ги на средни парчета. Разтопяваме 2/3 от маслото и задушаваме гъбите в него докато пуснат сос. Добавяме брашното с непрекъснато бързо разбъркване. Сипваме последователно водата, прясното мляко, солта и продължаваме с разбъркването, за да се усвои равномерно гъстата брашнена каша от течността. Оставяме да ври 10 - 15 минути.
    В тиган разтопяваме останала част от маслото, добавяме червения пипер. За кратко запържваме и сипваме маслото в купичка. Счукваме няколко скилидки чесън, разбъркваме с оцета и сипваме в друга купичка. Сервираме супата от кладница, а всеки овкусява порцията си колкото прецени, че ще му допадне.



    Тази супена имитация на мен много ми допадна. Мъжът ми, обаче, все търсеше да усети вкуса на оригинала. Затова не остана впечатлен. Тогава дъщеря ми ни припомни, че човек или обича шкембе-чорба, или никога не я вкусва, междинно положение няма. И така стигнахме до единственото заключение, че от сега нататък мъжът ми ще хапва истинска шкембе-чорба (когато с голямо желание да зарадва зет си я приготви любезната му тъща!), аз фалшива от гъби кладница, а съдържанието на паничките ще си го делим. Сега остава да запозная майка ми с решението на въпроса, нали тя ще готви истинската чорба!


    Ще се видим пак ...

22 коментара:

  1. Алебнче, с много настроение си изпълнила тази публикация. :)
    С удоволствие бих си хапнала от фалшивото шкембенце... Ама знаеш ли, аз пък си умирам и за истинското. Не съм го готвила, но пък на вкус го харесвам много!
    Сърдечни поздрави и да си пазиш ръцете - все пак не са безкрайни! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се, че съм добавила нещичко към твоето добро настроение!
      И да, този съвет е съвсем на място и вече определено се опитвам да го следвам :)
      Хубав и усмихнат почивен ден!

      Изтриване
  2. Много, много отдавна, когато баба готвеше такава чорба, не вкусвах, защото ми приличаше на шкембе (това така и не се научих да го ям, но има шанс, след като проядох пача) :))) А сега ми липсва този аромат. Помня, че ухаеше страхотно. Много ти благодаря за тази рецепта, Албенче! Бях я забравила, а и не знаех подробностите. Публикацията ти е много хубава, беше ми приятно, усмихна ме :) Прегръдки, с пожелание за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, сериозни стъпки правиш към прояждането на шкембе :)
      А този вариант с гъби наистина е много добър. И се радвам, че моята публикация е била повод за такива хубави спомени :)
      Хубав и според ден!

      Изтриване
  3. Колко забавно! :-D Тази "фалшива" шкембе чорба дори и аз бих си хапнала! А такова цвете имах в Швеция, но не уцеля, тъй като установих от опит, че е външно. Като изсъхна пак си беше хубаво, пък и не се налагаше да го поливам ;) В Скандинавия са много популярни и аз много ги харесвам. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Калинче!
      Цветето е наистина хубаво и аз също много го харесвам!
      Ще направя отново такава супичка и ще я опиташ :)
      Хубава седмица и до скоро :)

      Изтриване
  4. Не съм опитвала такава чорбичка, но шкембе чорба много обичам, гъби също, така че съм много любопитна! Хич не бих отказала купичка :-)
    Благодаря за интересната рецепта!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, то не остана от тази тенджерка дори и за една чашка :) Но тази седмица пак съм се нагласила да праня, така че - заповядай и да ти е сладко :)
      Успешна седмица! Поздрави!

      Изтриване
  5. Е, страхотна публикация, Албенче! Имах чувството, че наистина си пием кафенцето с теб и ти ми разказваш... Честно да ти кажа силно се заинтригувах от рецептата. Опитвала съм кладница и когато я панирах, в къщи помислиха, че е някакво месо. Определено ще приготвя супичката, да видим как ще се приеме в къщи, но при всички случаи ще ни допадне и гъбени супички обичаме и шкембе обичаме. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, ми то така си и беше! Кафенцето си го пихме и пак ще го направим, може и виртуално да е, но е вкусно, особено на сладки приказки :)
      Приятни дни до следващата среща!

      Изтриване
  6. Албенче, много забавна история! :)
    Ах, тези торби :)....Готвенето на тази чорба е приоитет на любителя й у дома. Аз просто се изнасям, по възможност и докато бъде изядена....не бях чувала за тази лъжлива чорба, но съм правила какви ле не гъбени супи, включително и от кладница, но без чесън.Правила съм обаче лъжлива капама :)
    Беше ми много приятно с теб днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Бети, тези торби, нали знаеш ... Много ми стана интересно за лъжливата капама, трябва да кажеш каква е. То това си е забавно - ядеш едно, мислиш, че е друго :)
      Радвам се, че ти е било забавно и приятно. Ще те очаквам отново с удоволствие!
      Хубава и успешна седмица, Бети!

      Изтриване
    2. Мила Албена!
      Честита Нова Година! С най-сърдечни пожелания за здраве и много, много радостни усмивки от любимите хора! Нови и вълнуващи пътешествия, сбъднати мечти и нови такива!
      С интерес ще очаквам всяко ново твое споделяне на преживявания тук!
      Чувствам се безкрайно приятно в твоя блог, в компанията ти!
      прегръдки

      Изтриване
    3. Мила Бети!
      Честита Нова Година на теб и всички около теб, които правят деня ти усмихнат и ведър!
      Благодаря ти за топлите думи! Радвам се, че във виртуалното пространство срещнах твоето приятелство. За мен е удоволствие да споделим компанията си и да побъбрим :)
      Сърдечни прегръдки и от мен! Хубава седмица!

      Изтриване
  7. Бени, много апетитно изглежда - също като истинска шкембе чорбица (в къщи обичаме оригинала), но тази гъбената със сигурност ще се изпробва! Уверена съм, че и тя ще получи одобрение, защото гъбките са ни любими независимо в какъв вариант :) (абе маже да се каже, че няма неща дето да не ги обичаме :) - то си ни и личи де :)). А споразумението ви е справедливо - не лишавайте от удоволствие мъжката част на семейството (и той има права все пак :)). Много ми беше приятно да погостувам при теб миличка! Хубава вечер и прекрасна нова седмица!! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, опитайте, много е добра според мен. То и ние си хапваме почти всичко, но някой повече харесва това, друг - онова ... И, да, всеки в семейството има свои права и те трябва да бъдат зачитани, напълно съм съгласна :)
      Хубава седмица и на теб, Руми! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  8. А пък аз обичам да чета как приятно и топло пишеш постовете си Албенка :) и да погледам как вкусничко си сготвила ... нищо че полунощ мина от давна :) Тази вечер укаснях, но никога не е късно да поздравиш някого за добре свършена работа :)
    Лека нощ мила и хубаво и ползотворно утро!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дани! Както винаги си много внимателна и подаряваш радост на приятелите :)
      Много хубава и цветна есен ти желая! Прегръдки!

      Изтриване
  9. Много ме усмихна докато четях Бени :) Ама ти е романтичен мъжа - донесъл е и цвете към гъбките :) Признавам си, че не съм от феновете на шкембето, но пък си наваксвам с други любими храни. Много хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Габи, случва се да не е чужда романтиката на моя мъж, но в този случай подозирам и малко опит за оневиняване :) Всъщност и аз наваксвам с други любими храни, така че сме от една група :)
      Хубав снежен ден за теб, Габи! Поздрави!

      Изтриване
  10. Бени, напоследък това вегетарианско шкембе е на трапезата ни поне веднъж седмично, много ни се услажда! Благодаря за хубавата емоция, усмихна деня ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, наистина тази супичка е добро попадение! Особено за студеното време :)
      И аз ти благодаря за усмивките :)
      Позитивен ден ти желая! Поздрави!

      Изтриване

Вашият коментар ...