четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Торта "Подарявам ти сърцето си!"

    Два дни преди празника на влюбените едно момиче ме попита дали ще имам възможност да направя сладка изненада за нейното момче. Какъв би могъл да бъде отговорът, освен "Да"! След съвсем кратък разговор, уточняващ от нейна страна единственото условие да не е розова, а от моя, че няма да е с фондан, си представих как ще изглежда тази торта. Нарекох я торта "Подарявам ти сърцето си!".



Пулсиращото сърце на една любов!





Прегръдката на едно момиче и едно момче!





ТОРТА "ПОДАРЯВАМ ТИ СЪРЦЕТО СИ"






    За блатовете:
          9 яйца
          240 гр. башно
          240 гр. захар

    За крема:
          300 гр. сладкарска сметана
          250 гр. крема сирене
          1 голям бял шоколад
          1 пакетче желатин на д-р Йоткер
          100 гр. прясно мляко
          черешите от един буркан компот

    За декорацията:
          сокът от буркана с  компот
          1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер

          200 гр. заквасена сметана
          кокосови стърготини


    За приготвянето на пандишпана разделяме жълтъците и белтъците на яйцата. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване и ги прибавяме към разбитите на твърда пяна белтъци. Към сместа добавяме пресятото брашно. Сипваме в намазана с масло и поръсена с брашно формичка за торта с диаметър 24 см. Пече се 30 - 40 мин. в предварително загрята до 180 градуса фурна. Пандишпанът е готов, когато ръбовете му напълно се отделят от стените на формичката. 

    За крема разбиваме сладкарската сметана. В леко затопленото прясно мляко добре разбъркваме крема сиренето. Пакетчето желатин се разтваря според указанието на опаковката и прибавяме към млякото със сирене. Тази смес изсипваме към разбитата сметана, прибавяме разтопения шоколад, разбъркваме до еднородна смес и оставяме за 5-10 мин. в хладилника. 

    За декорацията в прецедения сок от компот прибавяме разтвореното половин пакетче желатин, разбъркваме и оставяме в хладилника.

    За сглобяването на тортата разрязваме блата на три хоризонтални платки. В едната от тях изрязваме с помощта на хартиен шаблон сърце. На дъното на формичката за торта поставяме първата платка, половината крем и 1/3 от черешите, предварително почистени от костилките. Редуваме с втората платка, останалия крем и изрязаната платка. Останалото количество от черешите разпределяме под очертанията на горната платка. В празното пространство с малък черпак внимателно сипваме започващия да се желира сок. Запълваме до ръба на платката и оставяме тортата в хладилника за една нощ. Когато е напълно стегнала, освобождаваме от страничния ринг и я намазваме от всички страни със заквасена сметана. Поръсваме с кокосови стърготини. 


Допълнително украсих с две черешки от фондан с пожеланието
Сашка и Борис да са влюбено прегърнати и щастливи на празника,
както и много, много дни след него!




    Ще се видим пак ...




18 коментара:

  1. Много красива и изчистена торта, Албенче! Нежна, като самата любов!
    И рецептата е много хубава. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! Радвам се, че визията на тортата се свързва с нежността на обичта, защото точно това исках да символизира :)
      Приятна и спокойна петъчна вечер!

      Изтриване
  2. Прекрасна, семпла, направена с любов и финес, напълно отговаряща на посланието, което носи!! Бени, както винаги при теб всичко е идеално замислено и реализирано!! Поздравления!! Сигурна съм, че ефектът е бил поразителен, особено с такова име! Целувки и гореща прегръдка с пожелание за прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, много ми харесва твоето описание на моята торта :) Този път реализацията напълно съвпадна със замисъла и бях много доволна от резултата. А като стана готова тортата, името просто само изскочи :)
      И от мен сърдечни прегръдки и пълни с хубави преживявания почивни дни!

      Изтриване
  3. Албенче,превъзходна торта!Кремчетата със сигурност са много вкусни заедно с черешките!
    Моите комплименти за интересната идея и впечатляващ резултат!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремчето наистина беше много вкусно в комбинация с черешите! Опитах това, което остана в купата след сглобяването на тортата :) Благодаря, Роси, за похвалните думи :)
      Поздрави и пожелания за хубава вечер!

      Изтриване
  4. Със сигурност е била сладка любовта им в онзи момент, Албенче, много хубава тортичка си им направила. Садък и усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Гери, надявам се да е така :)
      И на теб сладки моменти пожелавам!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Красива и вкусна торта....Поздравления,Бени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живче!
      Поздрави от мен и пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Поздравления, Албена! Представям си задоволството от визията и вкуса!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, Тили, определено бях много доволна от визията на тортата и от вкуса на малко останалия крем :) Дъщеря ми, която беше натоварена с предаването на тортата, каза, че определено много се е харесала :)
      Хубава и спокойна вечер и на теб, Тили!

      Изтриване
  7. Ах, Албенка, излишно е да казвам, че ми напълни душичката. Мил жест, за влюбени хора, страхотен нежен дизайн, и торта, направена от сърце! Комплименти, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ти, Кате, много мил момент ми поднесе с този коментар! Твоята романтична душа винаги е така позитивно въодушевена, че прекрасното ти настроение просто прегръща всички, до които се докосва! Благодаря от сърце!
      Желая ти красива и пълна с обич вечер!

      Изтриване
  8. Всичко е прекрасно, както винаги. Много красива торта. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна, нежна и вкусна ... красива като обичта на двама влюбени!
    Чудесно изпълнение Албенка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      На теб желая прекрасни сънища и чудесна, пълна с обич, седмица! :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Вашият коментар ...