понеделник, 30 юни 2014 г.

Сzerwiec - Изок - Изненадващите имена на юни

    Месец юни е месецът на насекомите. Никога не ми е хрумвала подобна идея. Свързвам юни с началото на лятото, горещите дни, преливането на цветове, отрупаните със свежи зеленчуци сергии на пазара, тънките дрехи и предстоящата отпуска. Разбира се, малките твари се натрапват пред погледа и слуха значително често, а понякога изненадано виждаш някой пъргаво да подскача и безразборно да ръкомаха, вероятно "наричайки тези си пластични движения танци". Но чак пък да свържеш цели тридесет дни основно с насекомите!
    Всъщност трябва да отчета факта, че през месец юни ходя по асфалт между тухли и бетон, защото си стоя в града. Царството на пълзящите и хвъркащи живинки са ливадите и горите. Там, където най-вече е протичал животът на предците ни. Старобългарското име на месец юни е изок. Така наричали насекомото, което масово се появявало по това време на годината, нападайки посевите и което ние знаем като "скакалец". В Полша и до днес месецът носи името, наследено от старополския език -  сzerwiec. Предполага се, че малки червени житни червейчета са именували юнския месец. Може би звучи далечно и неразбираемо свързването на част от годишния календар точно с насекоми, но тези теории вероятно са правдоподобни, като знаем силната естествена свързаност на прадедите ни със земята и населяващото я многообразие. Живот природосъобразен.

    Търсейки информация за старите названия на месец юни, попаднах на една полска студена супа, носеща чудесното име CHLODNIK. Име, точно изразяващо приятното усещане, което доставя в горещите летни дни - хлад.



    Да направя хлодник ме подтикна прекрасно нацъфтялото калибрахое от висящите саксии на балкона ми. Поливайки го една сутрин в тазгодишния хладен юни, цветето ми заприлича на голяма купа със салата, което пък ми напомни за цвета на хладната полска супа.





ХЛОДНИК С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО





          1 голяма глава червено цвекло
          1 голяма краставица
          1 връзка копър
          1/2 връзка киселец
          2 - 3 скилидки чесън
          1 кофичка кисело мляко
          2 яйца
          2 стръка пресен лук
          3 супени лъжици лимонов сок
          сол

    Обелваме червеното цвекло и го нарязваме на много малки кубчета. Добавяме лимоновия сок, който помага да се запази наситения му червено-цикламен цвят. Заливаме с две чаени чаши вода и варим около 30 минути. Оставяме го да се охлади. В купа разбиваме киселото мляко, към което прибавяме краставицата на малки кубчета, ситно нарязания копър и киселец, счукания чесън и солта. Сипваме червеното цвекло, заедно с останала от варенето му вода. Разбъркваме и оставяме в хладилника поне за половин час.

    Хладният хлодник поднасяме с половинки сварени яйца. Нарязаните листа от пресен зелен лук са по желание, но великолепно подчертават изумителния цвят на хлодника.



    В Полша хлоникът е точно толкова популярен и обичан, както в България тараторът. И както установих от прегледаните рецепти, приготвянето му винаги е с точно определени продукти, като нашият таратор. Все пак следвах инструкциите от тук. Разликата се наложи от факта, че не можах да намеря млади стъбла на червено цвекло и див лук. Използвах глава червено цвекло, а дивият лук по съвет от източника заместих с киселец. Следващия път ще настържа цвеклото и отново внимателно ще измия всички зелени съставки, за да не добавя в чинията никакви буболечки, въпреки вниманието, посветено им в стари времена през целия месец юни. Свежият и богат вкус на хлодника (или казано съвсем разбираемо за нас - хладник) ни хареса много и със сигурност вече често ще се сещаме за него в горещите летни дни, които все пак се надявам да има и през тази година.



    Ще се видим пак ...



10 коментара:

  1. Албенче,често ни изненадваш с интересни интернационални предложения както и този път.Много цветно е при теб отново,благодаря за интересната рецепта!С пожелание за хубав юли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е най-цветната супа, която сме хапвали! Най-вече, защото цветът е направо уникален и абсолютно нетипичен за храна в чинията:) Но пък е забавно и вкусно да опита човек този хлодник!
      Поздрави, Роси! И приятен топъл летен ден!

      Изтриване
  2. Албенче, цветно и вкусно е при теб. Пожелавам ти цветен ден. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти желая цветен и слънчев юлски ден, Танче!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Албенче, имах проблем с отварянето на публикацията, но сега всичко е както трябва и чета за месеца на насекомите :) Наистина интересна асоциация, както и твоята за цветята и супата :)) Като абсолютно влюбена в таратора, се замислям дали на не направя лек завой, към хлодника. Само за проба, защото до сега не се е намерила чужда супа, която да е победила по точни нашенската :) Благодаря за новите неща, които споделяш! Поздрави и хубав месец юли! Чакам да видя той с какво се свързва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таратора и аз не го заменям за нищо друго, Снежи :) Но хлодникът наистина е също много добър и аз вече повтарях правенето му, защото имах такава заръка. Чудесен е за разнообразие в горещите летни дни :)
      И на теб хубав месец юли! Имам идея и за него, но сигурно пак трудно ще сколасам със сроковете ... :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Много интересна публикация, подсилена от красиви снимки, интересно и вкусно предложение и полезна информация. Прегръдки и прекрасен месец юли!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусен хлодника в топлото време, Кате! Ако решиш да опитате, мисля, че ще ви хареса :)
      Хубав Юлски ден! :)

      Изтриване
  5. Албенче, много интересна супа и завладяващ розов, цикламен цвят! Звучи ми вкусно и е толкова красива!
    Беше ми много интересно, това, което си написала!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е красива, и е вкусна, Бети :)
      Много е забавно да поднесеш на масата чиния, пълна с цикламена на цвят супа :)
      Успешен и цветен ден на теб! Поздрави!

      Изтриване

Вашият коментар ...