петък, 22 февруари 2013 г.

Един рожден ден по съседски



    Да живееш в блок с много съседи си има своите добри страни.  Ходиш по пантофи между етажите,няколко пъти седмично  изпиваш "набързо" със съседките не знам колко кафета, бъбрейки за деца, съпрузи,готвене, пазаруване, ремонти, ситуации в живота, хобитата и какво ли още не, а като ти потрябва нещо липсващо за гозбата, звъниш на съседската врата.

    В сряда вечерта си организирахме празнество по повод рожден ден на една от тези приятелки-съседки. Моето участие беше със специално мислена за нея торта. И тъй като се занимава от известно време с декупаж, тортата представляваше едно малко кътче с всичко необходимо за това красиво, релаксиращо и вдъхновяващо занимание.  Най-важното при декупажа са салфетките с красиви картинки, които внимателно изрязани и старателно залепени, преобразяват и най-обикновения и дори остарял предмет в прекрасно произведение. Беше ясно, че салфетките за тортата ще направя от принтирана фонданова хартия. Не знаех какво ще се получи и с притеснение отворих поръчаната пратка. Бяха съвършени малки салфетки! Това хартиено съкровище се пази в подходяща кутия до момента, в който те обхване творческия импулс. Тогава всичко се разпръсква по масата, значително време минава в чудене коя картинка е най-подходящата, накрая грабваш ножицата и четката с лепило и малката бяла саксийка получава нова премяна. За първи път правя захарни аксесоари от този тип, имам малки забележки към крайния резултат, но целта беше достигната. Когато поднесох тортата имаше толкова възторжени възклицания и толкова телефонни снимки, че поне пет етажа разбраха за женското ни събиране. Бях абсолютно доволна!


    Тортата е от три платки шоколадов пандишпан и два вида крем. Първият пласт е класически яйчен крем с желатин, ванилия и парченца праскови от компот, а вторият пласт е течна сметана, фино немско крема сирене, желатин и отново парченца праскови. Грубо загладих сглобената торта със смес от маслен крем и натрошени бишкоти, след което изравних с гладък маслен крем. 





   На приятелката-съседка искам да пожелая традиционни неща - здраве, късмет, радост. Сигурна съм, че многото пожелания, които е получила за рождения си ден, ще се сбъднат, защото са от приятели. Тя е от хората, за които се казва, че ако имат две ризи, едната ще дадат на ближния си. И аз допълвам пожеланието си - колкото добро дадеш, двойно да ти се връща. 

Честит рожден ден, Ирина!



     Благодаря на CookiBooki за добре свършената работа - от тях получих отпечатаните фонданови салфетки.



    Ще се видим пак ...

5 коментара:

  1. Благодаря ти Албенче,за това ,че отдели от времето си , да сътвориш поредния си шедьовър.....и то за мен.
    Това е моята торта-единствена и неповторима,вкусна и красива!
    Не спирай да твориш,продължавай да радваш всички с уменията си , с дарбата си , с креативността си.
    Благодаря!
    Ирина

    ОтговорИзтриване
  2. Ооооо, сега разбрах за какво говориш!....Чудесна е! И историята,...и аз живеех преди в такова блокче и си ходехме по чехлички ....
    Албенка, страхотна идея и реализация! ПРедставям си реакцията на момичето...Това е страхотно, да дариш радост на някого!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина беше голямо преживяване. Хубав купон си спретнахме, а приятелката ми летеше от радост ...
      Отново поздрави и хубава вечер!

      Изтриване

Вашият коментар ...