неделя, 3 март 2013 г.

Кошница, пълна с целувки



    На 28 февруари Яна, която е една от трите ми най-любими дъщери  (а аз имам три деца), празнува рождения си ден. Прекрасна дата! Годината, в която се роди беше високосна. Не исках бебето да се появи на 29-ти февруари, нали едва на четири години щеше да има своя специален ден. И малкото човече показа, че ни чува! На 28-ми й казахме "Добре дошла на този светъл свят, мила наша Яна!" Тя беше кротко бебе, но съвсем скоро доказа, че изборът на името не е нещо случайно. Сякаш неосъзнато родителите слушат глас, който им казва "Това бебе ще се казва ..", а те са убедени, че сами са го измислили! Докато растеше нашата лудетина Яна седеше на възглавничка от трънчета, непрекъснато беше в движение. Достатъчно е само да ви кажа, че по онова време, когато нямаше дистанционни, Яна успешно влизаше в тази роля - за част от секундата се изстрелваше от стола, тичаше до телевизора, натискаше съответното копче и пак тичайки сядаше на фотьойла. По-бързо човек и със самото дистанционно няма да се справи! И цялото това подскачане беше гарнирано с бърборене и смях.
    Днес Яна пак си е най-слънчевото момиче. Има прекрасно чувство за хумор и е забавно да прекарваш времето си с нея. Но сега Яна е и пораснала. Сега знае, че животът е низ от хубави и трудни моменти. Сега познава смисъла на искреността, отговорността и обичта. Стискам палци упоритостта да й помогне да открие най-верния път. 

 Честит рожден ден, слънчева Яна!


Тази кошница, пълна с целувки, е за теб от всички нас.
В нея има обич, приятелство, здраве, късмет.


Нека около теб винаги пърхат много нежни пеперуди, 
поднасящи ти хиляди усмивки и прекрасни емоции!





Пандишпанов блат 

6 яйца
1 чаена чаша захар
4 супени лъжици брашно
2 супени лъжици какао

    Отделяме белтъците и жълтъците. Разбиваме белтъците със захарта на пухкав твърд сняг. Прибавяме жълтъците и разбъркваме. Добавяме пресяти брашното и какаото. Сместа изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно кръгла форма за торта с диаметър 24 см. Печем в загрята до 180 градуса фурна. Когато блатът се отлепи от стените на формичката, значи е готов.Оставяме да изстине напълно. 

Крем

500 мл прясно пълномаслено мляко
7 супени лъжици захар
4 супени лъжици брашно
4 яйца
300 гр. течна сладкарска сметана
2 пакетчета желатин на д-р Йоткер
2 ванилии
50 гр. черен шоколад 50 %
50 гр. прясно мляко за разбъркване

   Сваряваме прясното мляко със захарта. Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Към жълтъците прибавяме пресятото брашно и 50-те гр. мляко. Тази смес изсипваме на струйка към свареното със захарта мляко  и интензивно разбъркваме до сгъстяване. Отстраняваме от котлона. Разбиваме белтъците и ги прибавяме към поохладения крем. Добавяме ванилията и оставяме да изстине. 
    Желатинът приготвяме според инструкциите на опаковката. Сметаната разбиваме с миксер и прибавяме разтопения желатин. Внимателно разбъркваме, прибавяме изстиналия крем и натрошения на малки парченца шоколад. Оставяме в хладилника за около 30 мин. - да започне желирането. Разбъркваме един-два пъти.


Сглобяване на тортата

  Разрязваме блата на две хоризонтални платки. Поставяме първия блат във формата и сиропираме със захарен сироп или сок от компот. Изсипваме крема, поставяме втората платка и също сиропираме. Покриваме тортата с фреш фолио и я оставяме в хладилника за 12 часа.
   Преди да започнем украсяването намазваме тортата от всички страни с маслен крем, направен от 125 гр. меко масло, 250 гр. пресята пудра захар и 2 супени лъжици прясно мляко, след което поставяме на студено за 15 мин. След това започваме майсторенето на кошницата. Аз използвах бежов фондан, който оформих на фитили и един след друг хоризонтално прикрепих към стените на тортата. Върху тях залепих отвесните пръчици. С кафява сладкарска постигнах неравномерния цвят на кошницата. Горният й край драпирах със захарна дантела и подредих целувките. Нужни ми бяха общо 16 големи целувки - 14 цели и 2 натрошени между тях и отстрани на тората. Черешката в този случай бяха захарните пеперуди. Но за тях и дантелата ще разкажа следващия път.




    А сега искам да ви покажа тортата на Яна за рождения ден от миналата година. Много се гордея с нея. Това беше втората фонданова торта, която направих. Отначало мислех да е доста по-различна. Дизайнът изцяло се помени, остана само морската идея. Разбира се, ако аквариум с риби може да бъде наречен "морска идея". Исках да са рибки, първо, защото рожденичката е зодия "риби", второ, има доста голям аквариум и, трето, обича морето. Но мисълта за морския безкрай надделя и резултатът беше феерия от морско-синя вода, бяла пяна и проблясващи перли. 




    Допълнение към тортата бяха бонбоните за почерпка на колегите.


    Най-хубавата оценка на постижението ми бяха думите на племенника ми: "Тази торта я видяхме, а имаш ли торта и за ядене?!"

Ще се видим пак ...



2 коментара:

  1. Влюбяна съм в пеперудите ти, Албена!!! Истинска пеперудена фея си :)
    Да ти е жива и здрава слънчевата рожденичка и нека животът и бъде кошница, пълна с любов и целувки, каквато е и прекрасната торта, която си и приготвила!!!
    Хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мина, благодаря, благодаря, благодаря! И за тортата, и за пожеланията!
    Тези пеперуди са истинско откритие и вероятно пак ще кацнат на някое сладко местенце.
    Отново хубав ден и до скоро!

    ОтговорИзтриване

Вашият коментар ...