понеделник, 17 февруари 2014 г.

Кадифени моменти

    Към сутрешното кафе в събота имахме по парче торта. В неделната сутрин отново. Тортата "Червено кадифе", направена на 14 февруари за празника на Свети Валентин и през следващите дни бе вкусна и зареждаща с приповдигнато настроение.



    Топлите слънчеви лъчи, пробили преградата на пердетата, огряваха с блестяща светлина цялата къща. Натрапчивото усещане за пролет в средата на февруари ни изпълваше с енергия и желание за дълги разговори. Това пиене на кафе се удължи повече от два часа, въпреки периодично пораждащия се устрем да станем и да свършим редица полезни домашни дейности. Но ароматът на кафето ни приковаваше към слънчевата кухненска маса, където под саксията с червени рози бяха подредени чинийките с кадифено изкушаващата Валентинска торта и стотиците невидими купички, препълнени с какви ли не теми за бъбрене.


    Обичам късните сутрини на почивните дни. Обективно погледнато в повечето случаи много си приличат. И всъщност точно това ми харесва - уютната топлина на кухнята, бавно пробуждащите се съботно-неделни сънливци, въпросът "Ама ти в колко си рипнала?!", кафето, понякога придружено със закуска ... и разговорите. Неотменно проточващи се, не винаги съвсем лежерни, понякога дори с нотка на препирня, но сладко спокойни, защото това са моментите, в които времето е изцяло на наше разположение, а мислите ни се разхождат от "някога", през "сега", та чак до "когато" ....... 


    Този път освен кафе и разговор, отделихме внимание и на парче торта. Е, не е извънредно положение. Основната разлика беше в червения цвят. От доста време си мисля за този сладкиш и напълно подходящо се появи на Деня на Свети Валентин. Да, това е само един ден. И, както често се казва, трябва да се обичаме всеки ден. Но "трябва" в случая звучи  най-малкото странно. Обичането не е точка в дневния ни ред, не е обмислен план в житейския ни път или пък амбициозна стъпка към висините на социалната стълбица. Обичането е усещането ни за живеене! Да, за любовта няма определен ден, нито месец. Тя разполага с цялото пространство, а обитава малко кътче от всеки от нас. Няма ритуал и церемония, с които да я отбележим еднозначно за всички, но е обнадеждаващо да знаем, че има момент, в който усмихнато и ведро хората си казват: "О, днес е Свети Валентин!". За толкова много поводи има наречени дни, нека и Обичта има свой ден! И бъдете сигурни - тортата може да бъде вкусна и на следващия ден, и пак на по-следващия ...




ТОРТА "ЧЕРВЕНО КАДИФЕ"




    Не малко варианти прочетох и изгледах за приготвянето на тази торта. От основната рецепта има малки разлики в количеството на продуктите и процеса на изпълнение. Аз направих компилация по свой вкус.

          250 гр. брашно
          2 супени лъжици какао на прах
          1/2 чаена лъжичка сол
          120 гр. масло
          300 гр. захар
          2 големи яйца
          1 капсула ванилова есенция
          250 мл. средно гъст айрян
          1 равна супена лъжица червена сладкарска боя
          1 супена лъжица прясно мляко
          1 чаена лъжичка сода
          1 чаена лъжичка ябълков оцет

          500 гр. Маскарпоне
          600 гр. заквасена сметана
          125 гр. крема сирене
          100 гр. пудра захар
          3- 4 капки течна червена  сладкарска боя
          захарни перли

    Пресяваме брашното и какаото, прибавяме солта и ги размесваме. Омекналото на стайна температура масло разбиваме за 2 - 3 минути и прибавяме захарта. Продължаваме да разбиваме докато сместа побелее. Добавяме последователно двете яйца, ванилията и размитата в прясното мляко сладкарска боя при непрекъснато бъркане. Разтваряме содата в оцета, сипваме в айряна и го прибавяме към тортената смес. Накрая прибавяме наведнъж какаово-брашнената смес и разбъркваме около 5 минути до получаването на гъсто равномерно тесто. Изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно тортена формичка с диаметър 24 см. Печем около 40 - 50 мин. в предварително загрята до 180 градуса фурна. Готовият блат оставяме да изстине във формичката, след което го прибираме в хладилника добре завит във прозрачно фолио.

    За крема разбъркваме Маскарпонето и пудрата захар, добавяме 400 гр. от заквасената сметана.  Разрязваме блата на три. Редуваме блатовете с крема. Нанасяме крем и върху цялата външна страна. За горната повърхност размесваме крема сиренето и останалата сметана. Добавяме капките червена боя. Нанасяме цветния крем с кръгообразни движения. Поръсваме със захарни перли.

    В класическия вариант на тази торта кремът е снежно бял.



Галещ кадифен вкус в огнено червено - прекрасен сладкиш
за всеки, носещ радост, любов и красиви преживявания, повод.
 







Да не забравяме и чашата червено вино!



Денят на Свети Валентин и Трифон Зарезан - 14 февруари - празник на любовта и виното!





Опияняващото единство на
червена кадифена сладост, червено ароматно вино и букет червени рози!









    Ще се видим пак ...







20 коментара:

  1. Понякога човек има нужда от такива спокойни моменти, от приятни разговори със сродни души. Направила си страхотна торта, Албенка! И аз много я обичам. И е особено вкусна на втория и евентуално третия ден :)
    Хубава и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Бети, приятните разговори са моменти на релакс. Само, че напоследък май все повече се усеща нуждата от спокойни периоди ... Но пък умеем да намираме начини да си ги откраднем, нали? :)
      Желая и на теб хубава и топла седмица!

      Изтриване
  2. Албенче,тортата е много привлекателна в тази любовна одежда!Със сигурност и носеща наслада за всички сетива-великолепен начин да подсладите празника!Розата е с чуден цвят,много го харесвам и имам същата подарена от приятели,засадих я есента,да видим ще преодолее ли зимата,по принцип би трябвало.
    Пожелавам успешна,слънчева и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сигурна съм че твоята роза ще стане прекрасен храст! Щом е подарък от приятели и ти я гледаш с любов, няма как да бъде друго!
      Желая ти топла, стимулираща седмица!

      Изтриване
  3. Всичко в розово и червено, напълно в духа на празника!
    Албенче, разкошна торта и най-важното е, че ви е обединила в приятна обстановка и разговори!
    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Тортата наистина е много, много вкусна!
      Слънчева седмица и на теб! Поздрави!

      Изтриване
  4. Great blog you have got here.. It's difficult to find high-quality writing like yours these days.
    I honestly appreciate people like you! Take care!!


    my webpage :: seo company cape town

    ОтговорИзтриване
  5. Бени, разкошна торта и много емоционален пост!
    Пожелавам ти успешна и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Колко много червено, колко много обич... Албенче, много ти се радвам, все така да си изпълнена с любов! Представих си ви на масата през тези утрини, така хубаво си го описала. А иначе... Много обичам и аз да хапна парче торта за закуска - не за друго, ами винаги се случва само ако е имало някакъв повод на предишния ден. ;) Та го свързвам с хубави моменти.
    Желая ти прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери, за пожеланието! Дано хубавите поводи за хапване на торта честичко са част от ежедневието ни :)
      А на теб аз желая прекрасна и вдъхновяваща седмица!

      Изтриване
  7. Ах, Албенче!!! Как обичам такива публикации за Любовта! Напълни ми душичката, да знаеш! Толкова красиво, емоционално и невероятно е всичко тук! Прегръщам те! Наздраве - за виното и любовта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, толкова мило и емоционално!
      Благодаря ти искрено - винаги си настроена позитивно и от теб блика заразяващо весело настроение!
      Наздраве и за теб и всички обичани около теб!
      Прегръдка и от мен! Вдъхновена и зареждаща седмица! Поздрави!

      Изтриване
  8. Винаги когато се отбивам при теб Бени ми е невероятно стоплящо, уютно и зареждащо! Обичам да чета разказите ти за преживяно и видяно и се чувствам като част от всичко, което се е случило. Сега сякаш бях с вас на слънчевата кухненска маса и участвах в прекрасната късна закуска с тази тортичка. Благо даря ти за преживяването!
    А тортата е много изкушаваща, аз отдавна се каня да пробвам това червено кадифе и все се притеснявам, но ще се престраша все някога.
    Поздрави и хубав ден, миличка!! Хиляди целувки и много спокойни и зареждащи моменти изпълнени с обич и топлота (не само в деня на любовта и виното)!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Руми, с удоволствие те почерпвам с парче от тази торта! Винаги си добре дошла! И за мен е много, много приятно да си бъбря с приятели, седнали на по чашка кафе :) Благодаря ти за хубавата оценка!
      А за торта и на мен ми беше нужно известно време да се настроя за правенето ѝ :) Но е изключително вкусна и пухкава - ще бъде удоволствие да се почерпите с нея :)
      Сърдечни поздрави и от мен! И аз ти пожелавам хубави преживявания с всички, които обичаш!

      Изтриване
  9. Албенче, колко хубаво си го написала. Стопли душата ми, а тортата е чудесна. С удоволствие ще се почерпя. Прекрасен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С радост ще те почерпя, Танче! Даже вземи и за другите членове на семейството - ще им хареса :)
      И на теб хубав и усмихнат ден! Поздрави!

      Изтриване
  10. Хм, незнайно защо, но си представих, че държа книга в ръка - много приятно пишеш, Бети! За тортата и настроението, което сте имали на празника, не се и съмнявам, че са били на ниво :)

    С пожелание за много любов и теми за разговори :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Федора, за милите думи!
      Благодаря и за пожеланията :)
      Желая ти чудесен утрешен ден!

      Изтриване

Вашият коментар ...